Pašinjan: Jerevan uvijek spreman na mirno rješenje u Karabahu

4
Foto: EPA-EFE/Omer Messinger

Jerevan je uvijek bio spreman za mirno rješavanje problema Karabaha, ali neće rješavati to pitanje na štetu nacionalne bezbjednosti, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

– Jermenija je uvijek bila spremna za mirno rješavanje problema Karabaha, ali to ne znači da je spremna da to pitanje riješi na štetu nacionalne bezbjednosti i na uštrb bezbjednosti Karabaha – istakao je Pašinjan na konferenciji za novinare u Jerevanu.

On je dodao da Jermenija ne razmatra pitanje uvođenja mirovnih snaga u zonu sukoba u Karabahu.

Prema riječima premijera, Jermenija je u stalnom kontaktu sa partnerima u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu, ali je spremna da osigura svoju bezbjednost bez učešća ove organizacije.

– Razmatranje učešća ODKB-a predstavlja političko pitanje. Blisko sarađujemo sa našim partnerima u organizaciji, obavještavamo ih o nastaloj situaciji. Međutim, Jermenija je spremna da štiti svoju bezbjednost sa ili bez učešća ODKB-a – istakao je on.

Pašinjan je rekao i da vlasti Jermenije u vezi sa trenutnom situacijom razmatraju priznavanje nezavisnosti Nagorno-Karabaha.

– Da, na našem dnevnom redu je pitanje priznavanja nezavisnosti Nagorno-Karabaha. Takođe postoji mogućnost zaključenja vojno-političkog saveza sa Karabahom – precizirao je on.