Patrijarh: Grci – najbliži prijatelji, u hramovima prikupljanje pomoći

13
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uputio je danas arhiepiskopu atinskom i sve Jelade Jeronimu pismo podrške grčkoj crkvi i narodu povodom katastrofalnih požara u kojima već danima stradaju ljudi i nestaje imovina mnogih grčkih porodica, crkve i države.

Patrijarh Porfirije zamolio je arhiepiskopa Jeronima da sveštenstvu i bratskom grčkom narodu prenese molitve cijelog srpskog pravoslavnog roda koji, kako je istakao, nije i nikada neće zaboraviti da je u skoroj prošlosti „gotovo jedinog prijatelja u velikim, ratnim nedaćama koje je preživio imao u bratskom grčkom narodu i sestrinskoj Jeladskoj crkvi“, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

– Izobilna pomoć koju ste Vi, naša grčka braća i sestre, slali u srpske zemlje predstavljala je za nas ne samo hranu, odjeću, obuću i druge potrepštine, nego i znak da u našoj blizini imamo najbliže prijatelje koji ne žele da učestvuju u nepravdi kojoj smo bili izloženi – poručio je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh uputio je izraze najdubljeg saučešća porodicama postradalih, ali i duboke vjere da će „Gospod one čiji su se zemaljski životi ugasili u plamenu naseliti u naseljima pravednika“.

Patrijarh Porfirije je danas izdao nalog svim hramovima u Beogradu i područnoj mu Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj da se na svim bogosluženjima do daljeg skupljaju prilozi za postradalu braću i sestre u Grčkoj, navodi se u saopštenju.

Širom Grčke već danima bukte razarajući požari u kojim je poginulo najmanje dvoje ljudi. Mediji prenose da se danas vatrena stihija približava i prestonici Atini.