Patrijarh i članovi Sinoda razgovarali sa Vučićem i Dodikom

24
Foto: SPC

U Patrijaršiji u Beogradu održan je sastanak Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i članova Sinoda Srpske pravoslavne crkve sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Sastanku su prisustvovali članovi Sinoda – mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije te episkopi bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije i sremski Vasilije te ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da u svemu podržava srpski narod na Kosovu i Metohiji i da je Republika Srpska spremna da i izvan svojih kapaciteta učini sve da im pomogne.

– Jedinstvo crkve i države mora da postoji u zaštiti naših ljudi na Kosovu i Metohiji i naš narod tamo se neće nikad ostaviti sam – rekao je Dodik nakon održanog sastanka.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je na sastanku sa patrijarhom srpskim Porfrijem i članovima Svetog Sinoda podijelio zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočava srpski narod na KiM i srpska država.

– Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese – napisao je Vučić na Instagram profilu.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da su na sastanku patrijarha Porfirija i članova Sinoda s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svi prisutni izrazili odlučnost da, zalažući se za mir, snažno i zajednički brane vitalne, nacionalne i državne interese.