Patrijarh Porfirije danas u Trebinju

33
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prisustvovaće od danas do 12. maja svečanostima povodom proslave 351 godine od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, najavljeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema programu svečanosti, patrijarh Porfirije će večeras u 18.00 časova biti dočekan u manastiru Mileševa, gdje će biti služena doksologija, a sutra od 8.30 časova Sveta arhijerejska liturgija.

Patrijarh Porfirije će sutra u 19.00 časova biti dočekan u Trebinju, a u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće slučena doksologija.

U srijedu, 11. maja u 9.00 časova u trebinjskom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće služena Sveta arhijerejska liturgija, dok će isti dan u 19.00 časova u manastiru Ostrog biti služeno praznično Večernje sa petohljebnicom.

Sveta arhijerejska liturgija u manastiru Ostrog biće služena u četvrtak, 12. maja, na praznik velikog svetitelja od 8.00 časova, dok će u 18.00 časova u Nikšiću biće organizovana svetovasilijevska litija.

Svečanosti povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog biće održane u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama budimljansko-nikšićkoj, zahumsko-hercegovačkoj i mileševskoj, koje su u potpunosti ili dijelom bile pod njegovom jurizdikcijom.

Iz Mitropolije navode da jubilej 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog prošle godine nije mogao biti dostojno obilježen zbog teške epidemiološke situacije.