Patrijarh Porfirije: Ne možeš biti svjetski, a da nisi svoj

12
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poželio je večeras srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ističući da se jedinstvo naroda ostvaruje u duhovnom smislu i da se ne može biti svjetski, a da nisi svoj.

– Mi živimo po principima hrišćanskim, jevađeljskim i svetosavskim. Jevanđeljski zavet jedinstva je kao amanet ostavio Sveti Sava, sin Stefana Nemanje – rekao je patrijarh Porfirije u obraćanju na centralnoj svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Beogradu.

On je rekao da je Sveti Sava činio sve da se prevazilaze sukobi i nesporazumi među braćom, ali da se nasilno ne ukidaju i različitosti, „tražio je da među ljudima zasija ljepota jedinstva i slobode“.

– Činjenicu da smo zreli pokazuje i to što svaka nacionalna manjina ima svoj nacionalni pranzik, na primjer u Vojvodini. To je ujedno praznik i svih ljudi koji žive u Vojvodini – ukazao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, potreba jedinstva naroda zasnovana je na duhovnim osnovama, a ne na zakonima tla i krvi.

– Narodi su dati da kroz stvaralaštvo, kulturu, duhovne domete upoznaju smisao i razlog svog postojanja, da upoznaju odakle su, ko su i kuda idu. To je moguće tek kada upoznaju Boga i njegov večni plan o čovjeku – dodao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da se gradimo iznutra, kako bismo gradili naše jedinstvo, ali i sa drugim narodima.

– Molim se Bogu da nikada ne budemo pokretani sitnim i sebičnim strastima, da nikada zbog toga ne budemo nasuprot jedni drugima, nego da budemo jedno u sebi i jedno među sobom, a onda da gradimo jedinstvo sa svima – istakao je patrijarh Porfirije.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

On je dodao da je važno biti na tom putu, truditi se da uredimo sebe i svoj dom i kao takvi pokušati biti dobar primjer za ugled svima i to u dobru i vrlini.

Prema njegovim riječima, svaki čovjek je stvoren sa svojim darovima i sposobnostima, sa svojim ličnim pečatom, a opet je svaki u zajednici sa svim ljudima i različit, „različit, a ne suprotstavljen, ne protivrječan drugome“.

– Čovek ima mogućnost da daruje sebe drugome i da se obogaćuje drugim. Ne možemo voleti druge, koji su udaljeni od nas, ako najprije ne volimo svog oca, majku, brata, sestru, komšiju, porodicu, svoj rod i narod. To je logika i prirodni duhovni poredak stvari – naglasio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je svaki drugi redoslijed nepridorodan.

– Zato moramo na prvom mjestu upoznati sebe, ono što je naše, a da bismo mogli da rastemo moramo spoznati i svoje slabosti kako bismo bili bolji – rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, u prošlosti se mora tragati za svojim nadahnućima.

– Prije svega moramo upoznati sebe i svoje, usredsrediti se, zahvatiti iz samog korijena našeg bića i ići naprijed. Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacija nas, naših misli i djela reći ko smo mi na dublji i autentičniji način od onoga koji je nama jedino moguć – istakao je patrijarh Porfirije.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

On je naveo da jedinstvo porodice, familije, naroda ne smije biti zasnovano na sebičnim interesima „i ne smije da posluži da se zatvorimo u sebe, odvojimo se od drugih i budemo, ne daj Bože, sa drugim u konfliktu“.

– Tako bi naše jedinstvo postalo destruktivno i pretvorilo u suprotnost i vratilo kao bumerang. Zbog toga građenje jedinstva za cilj ima stvaralaštvo i razvijanje sopstvenih darova, kojima ćemo obogatiti druge i biti obogaćeni i tako ići u Bogom zapisanu kosmičku harmoniju – ukazao je patrijarh Porfirije.

On je poručio da ne možeš biti svjetski, a da nisi svoj.

– Tek kada si upoznao sebe, kada si sa svojim narodom, stekao si instrument kojim ćeš upoznati svet i postati jedno sa njim, otvoriti srce i u njemu smjestiti sve narode. Ne možeš poštovati druge i njegovu slobodu, a da ne poštuješ sebe i svoju slobodu, isto tako drugi te neće poštovati, ako ti ne voliš i ne poštuješ sebe i svoje – naglasio je patrijarh srpski.