Patrijarh Porfirije: Netačne tvrdnje da Crkva i sveštenici ne plaćaju porez

12
Foto: Nova.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da ni Crkva, ni sveštenici nisu izvan poreskog sistema Srbije i da ne može da zamisli čime su motivisani oni koji iznose potpuno netačne tvrdnje da Crkva ne plaća porez.

– Bojim se da takvima javne finansije i država Srbija nisu na prvom nego na poslednjem mestu – naveo je patrijarh Porfirije na svom instagramu.

On je napomenuo da, kao i svi ostali građani, i Crkva i sveštenici na sve proizvode i usluge plaćaju PDV po važećim poreskim stopama i da se regularno plaćaju porezi i doprinosi na zarade sveštenstva i drugih crkvenih službenika.

– Nijedan poreski zakon ne izuzima Crkvu iz poreskog sistema, iako je to predviđeno evropskim zakonima za opštekorisne aktivnosti verskih zajednica – naglasio je srpski patrijarh.

Jedini izuzetak je, dodao je on, da Crkva ima pravo na povrat plaćenog poreza za oko desetak zakonom predviđenih proizvoda koji su usko vezani za bogosluženje (na tom spisku su, na primjer, tamjan, vosak, ali i orgulje…).

– Nadam se barem da netačne tvrdnje i svesne klevete više neće imati privilegovano mesto u medijima – ocijenio je poglavar SPC.