Patrijarh Porfirije: Pamtiti stradanja, ali ne zlopamtiti

50
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Novom Sadu da se ne mogu zaboraviti stradanja Srba u akciji „Oluja“, ali da Srbi ne treba da zlopamte.

– Okupljamo se najpre da bismo, prizivajući ime Božje, svi zajedno molili njega da upokoji sve koji su nevine žrtve strašnih avgustovskih dana 1995. godine. Sabrali smo se da se molitveno setimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije – istakao je patrijarh na obilježavanju 27 godina od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“, u kojoj je protjerano 250.000, a poginulo više od 1.880 Srba.

On je poručio da se ne zaboravljaju ni žrtve i razaranja u „Kristalnoj noći“ u Zadru, egzekuciju starih i nemoćnih u Medaku i ličkim selima, užasan teror i pobijeni u kućama i stanovima od Pakraca i slavonskih sela.

– Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća, zajedno sa Jadovnom, Siskom, Jastrebarskim, Jasenovcem Glinom… Sa nama su danas preživeli svedoci stradanja koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo. Ali naše pamćenje nije zlopamćenje – rekao je patrijarh.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

On je istakao potrebu da se pamte njihova svjedočenja da neko ne bi mogao da kaže da se to nije desilo, da su to samo bile humanitarne aktivnosti.

Patrijarh je istakao da Srbi ne treba da zlopamte, jer bi ih to savladalo, a gnjev i mržnja satrli i obesnažili.

On je ukazao da svakog čovjeka treba gledati kao svog brata, koji pripada Bogu koliko i mi.

Patrijarh je rekao da je nepravdeno kada se bilo ko onemogućava, ma kog zvanja bio, da se na mjestu stradanja susretne sa sobom i Bogom i upali voštanicu i uznese molitvu.

– U Srbiji ne pitamo kako se krstiš ili kako se Bogu moliš, ne pitamo koje si ti vjere brate niti koje su ti narodnosti otac i majka, takvu Srbiju volimo i za nju se molimo – rekao je patrijarh.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Okupljaćemo se i u Dalmaciji, na Kordunu i Baniji, Lici, gdje su naši djedovi podizali bogomolje, dodao je i podsjetio da je bio u Smiljanu gdje je služio u obnovljenoj crkvi u kojoj se krstio veliki srpski genije Nikola Tesla.

– Znamo da je naš narod bezbroj puta kroz stradanje i žrtvu dosezao isksustvo osvajanja slobode i vaskrsenja. Svako stradanje i raspeće je deo slave i pobede i trijumfa. U tajni krsta je i tajna vasrksenja – rekao je on.

On je naveo da u toj pobjedu pravoslavni hrišćani nalaze nepokolebljivu nadu u pravdu Božiju, čak i onda kada pravda ljudska zataji, jer konačni sud pripada pravednoj ljubavi Božijoj.

– Večni pomen našoj braći i sestrama u operaciji koju zovu „Oluja“ i Bog da im dušu prosti – istakao je patrijarh Profirije.

Prethodno je patrijarh Porfirije sa episkopima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve služio pomen stradalim Srbima u, kako je rekao, neprijateljskoj akciji „Oluja“.

Skupu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske, Srbi iz Crne Gore, Hrvatske i iz drugih krajeva.