Patrijarh Porfirije: Pravoslavna vjera i Crkva su garant srpskog jedinstva

3
Foto: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras u Nišu da su pravoslavna vjera i Crkva jedini garant trajnog i istinskog jedinstva u budućnosti.

Govoreći na centralnoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu, srpski patrijarh je čestitao praznik i istakao da je Crkva uvijek čuvala i njegovala jedinstvo, posebno u trenucima kada nije bilo srpske države, a i danas okuplja i povezuje srpski narod.

Njegova svetost je istakao da je vjera koja volju snaži i srce blaži održala Srbe do danas i može da ih sačuva u budućnosti.

– Svetosavsko i svetolazarevsko jedinstvo nas uče da naše jedinstvo mora da bude u znaku krsta. Ono ima svoju horizontalu, ali mora da ima i vertikalu kao stub oko koga se sve gradi. Ta vertikala je pravoslavna vera, naša pravoslavna crkva i to su jevanđeljske vrednosti – rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da današnji praznik jedinstva i slobode oni koji žive u Srbiji i u Republici Srpskoj proslavljaju sa svojim saplemeniciam širom Zemljinog šara.

– To znači da jedinstvo jeste jedinstvo Srba Republike Srpske i Srbije, ali se ne ograničava samo na ove međe i prostorne granice. Ono nema ni vremenske okvire, jer nije oraničeno samo trenutkom već se proteže kroz istoriju. Mi, pravoslavni hrišćani, u jedinstvu smo sa našim precima koji su imali bezgraničnu ljubav prema svom narodu, državi, crkvi, pravdi i slobodi – naglasio je patrijarh.

On je naveo da srpsko jedinstvo ne smije da bude uskogrudo, isključivo ili da dijeli, te da ne treba da se odrekne svog identieta i sebe jer je u tom slučaju kao prazna ljuska orahova.

– Naša je sveta obaveza da smelo izobličavamo promociju nasilja i nemorala. Ne smemo dopustiti programsko obesmišljavanje tradicionalne porodice kao gnezda sigurnosti i duhovnog zdravlja – naglasio je patrijarh.

Njegova svetost je ukazao da treba nastaviti utrtim stazama predaka jer u tom slučaju srpsko jedinstvo ima budućnost i šansu da ne bude zatočenik prazne frazeologije, već da živi život koji ga povezuje u neraskidivo jedinstvo sa Bogom.