Patrijarh Porfirije: Pravoslavna vjera očuvala srpsko jedinstvo

31
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bijeljini da je konstanta i garant nepokolebljivog srpskog jedinstva pravoslavna vjera, koju Srbi ni za šta nisu mijenjali i koja ih je kao narod očuvala neizmijenjene.

– Gde ima crkve, ima i našeg naroda. A gde je nema, pre ili kasnije, odumire i narod – rekao je patrijarh u obraćanju na centralnoj svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini.

Patrijarh Porfirije je istakao da jedinstvo srpskog naroda nije u brojkama, niti i u matematici i geografiji, a nije zasnovano ni na krvi i tlu.

– Naše jedinstvo nije u kvantitetu, već u kvalitetu. Jedna grčka poslovica kaže: „Nije u mnogome dobro, ali u dobrome uvek jeste mnogo“. Zato naše jedinstvo treba da ostane duhovno jedinstvo kao osnov svega – napomenuo je patrijarh srpski.

Podsjetivši da su Srbi ne tako davno bili pod zastavama koje nisu iskazivale srpski duhovni identitet, sistem vrijednosti i način života, patrijarh Porfirije je ukazao da se srpski narod pod tim barjacima samoporicao i postajao bezoblična masa pogodna da je drugi oblikuju kako hoće.

– Da se ne lažemo, i danas smo otvoreno i ispod radara izloženi nasrtajima raznih ideologija i politika, koje nam nose tuđe zastave, koje hoće da iznutra preoblikuju naš sistem vrednosti i naprave od nas ono što niti smo bili, niti želimo da budemo – upozorio je patrijarh srpski.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Njegova svetost rekao je da svaki narod ima svoju dušu, ističući da je, ako se nje odrekne ili je izgubi i zapostavi, osuđen na odumiranje.

– Duša srpskog naroda jeste hrišćanska pravoslavna vera. Da njome nije živeo, naš narod bi davno nestao sa istorijske scene – ukazao je patrijarh Porfirije.

Ističući da je zastava simbol jedinstva i znak duhovnog dubinskog identiteta jednog naroda, patrijarh Porfirije je naveo da srpska zastava upućuje na to ko smo, šta smo i kojim putem smo se zaputili.

– Značenje naše zastave i svih prethodnih ima svoj koren u hristolikoj zastavi pobede i slobode cara Konstantina. Zato ona (zastava) treba da bude znak da je naš identitet izgrađen i utvrđen na istom identitetu na kojem je građena i Konstantinova zastava, a to je identitet koji se zove Crkva Hristova – naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je rekao da, gdje god da srpski narod živi, postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim i jedinstvenim.

– Ta nit se zove pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva – naglasio je patrijarh Porfirije.