Patrijarh Porfirije: Republika Srpska stvorena na vjernosti kosovskom zavjetu

10
Foto: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras da je Republika Srpska stvorena na vjernosti kosovskom zavjetu, a da je njeno jedinstvo sa Srbijom nerazorivo.

Patrijarh je istakao da jedinstvo koje se gradi na bilo kojoj vrsti zla nije potrebno, na takvom jedinstvu izgrađeni ljudi nisu potrebni ni sebi ni drugima.

„Naše jedinstvo se izražava u vernosti Bogu. Jedinstvo između Srbije i Republike Srpske jeste izraz jedinstva i zato je nerazorivo i iz takvog jedinstva izlazi svaki napredak i unapređenje svih darova i osobenosti koje čine identite srpskog naroda“, rekao je patrijarh Porfirije na svečanom prijemu organizovanom povodom 9. januara, Dana Republike Srpske i 28. februara, dana u kojem je usvojen njen prvi Ustav.

On je dodao da je srpski identitet ono po čemu Gospod prepoznaje Srbe, da su pravoslavni hrišćani koji se u nevoljama i iskušenjima ne predaju i ne padaju na koljena jer uvijek i u svemu vide znak pobjede i krst Hrista Vaskrslog.

Foto: SRNA

On je istakao da je ovaj skup, koji je blagoslovio, znak duhovnog i molitvenog jedinstva.

„Vi iz Republike Srpske stvorene na vernosti kosovskom zavetu najbolje znate šta znači taj zavet, šta je krst i Vaskrsenje kojeg nema izvan vere naše, crkve i Hrista“, rekao je srpski patrijarh.

On je istakao da je danas potrebna molitva jer je mir ugroženiji nego ikada, te pozvao da se umnože molitve za braću i sestre, hramove, za mir na Kosovu i Metohiji.

„Ovo su dani kada svaki hrišćanin u sebi, ali i svi kršteni afirmišu istinu, pravdu i ljubav, duhovne vrijednosti, period kada djelima treba svjedočiti“, rekao je patrijarh.

Patrijarh je ukazao da je Bog uvijek sa nama i da u to treba vjerovati. „Važno je da smo i mi s Bogom kako bi on bio sa nama“, istakao je patrijarh.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednici parlamenata Srbije i Srpske Nenad Stevandić i Vladimir Orlić, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te poslanici, ministri u vladama dvije republike i drugi.

Prisutan je bio i princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom, kao i Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

Skup je održan u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.