Patrušev: Događaji u Ukrajini predstavljaju vojnu konfrontaciju NATO-a sa Rusijom

8
Foto: APA

Događaji u Ukrajini nisu sukob između Moskve i Kijeva, to je vojna konfrontacija NATO-a, a prije svega SAD i Velike Britanije sa Rusijom, izjavio je sekretar Savjeta bezbijednosti Rusije Nikolaj Patrušev u intervjuu listu „Argumenti i fakti“.

– Mi ne ratujemo protiv Ukrajine, jer mi ne možemo da mrzimo običan ukrajinski svijet. Ukrajinske tradicije su bliske Rusima, kao što je i nasljeđe ruskog naroda neodvojivo od kulture Ukrajinaca. I što brže građani Ukrajine shvate da njihovim rukama Zapad ratuje protiv Rusije, više će se života sačuvati. Mnogi su to odavno spoznali, ali se plaše da priznaju, plaše se osvete – dodao je on.

Patrušev je istakao da, plašeći se direktnog sukoba, NATO instruktori guraju u smrt ukrajinske vojnike.

– Specijalnom vojnom operacijom Rusija oslobađa svoje regione od okupacije i trebalo bi da dovede do kraja krvavi eksperiment Zapada kojim uništava bratski ukrajinski narod – rekao je Patrušev.

Sekretar Savjeta bezbijednosti Rusije je naveo da je cjelokupna priča o Ukrajini započeta u Vašingtonu, kako bi se uvježbala tehnologija razgraničenja i huškanja jednog naroda. Milionima ljudi brane da govore na maternjem ruskom jeziku i tjeraju ih da zaborave svoje korijene. Zapad zarad svojih ambicija, praktično, uništava ukrajinski narod, prisiljavajući vojno sposobne ljude da umiru na bojnom polju, a ostatak stanovništva gura u siromaštvo – naveo je Patrušev.

On je zaključio da postoji mogućnost da Zapad preduzima korake kako bi spasio i najokorelije ukrajinske neonaciste kako bi pripremali državne udare i diverzije u drugim zemljama i zaključio, da će neonacistički kriminalci biti kažnjeni.