Pavić: Dodik napravio hrabar i praktičan izbor odlaskom u Sankt Peterburg

10
Foto: presscentar.uns.org.rs

Politički analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić izjavio je da je izbor koji je napravio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da otputuje u Sankt Peterburg na ekonomski forum, odnosno ruski Davos, ne samo hrabar, nego i praktičan.

– Em je hrabro, em je praktično. Zato što sa takvim izborom, mi smo u igri. Imamo šansu da se izborimo i izvučemo. Imamo ponude od najperspektivnijih i najsnažnijih privreda danas, koje više nisu G7. Više ne može da se brani alternativa da si iza Ukrajine i Moldavije za članstvo u EU – rekao je Pavić na tribini „Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini“.

On je podsjetio na Dodikove riječi da Srpska neće učestvovati u sankcijama protiv Rusije, jer su Rusi prijatelji, kao i da ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović juče nije htio da potpiše jedan evropski sporazum o infrastrukturi u Podunavlju, zato što je unesena klauzula o „ruskoj agresiji u Ukrajini“.

– Dodik je bio jedini lider iz Evrope u Sankt Peterburgu, gde su potpisani ugovori vredni 100 milijardi dolara pravog novca – rekao je Pavić.

On je podsjetio da je Dodika u Sankt Peterburgu primio Vladimir Putin, predsjednik Rusije – najjače nuklearne sile u svijetu i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, kao i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dok Brisel neće da BiH pruži ni simboličnu kandidaturu.

On je rekao da Zapad nikada nije dao Srbima neku poštenu ponudu, kao na primjer da će da vrate Kosovo ako uđu u NATO ili u EU, nego samo da treba da slušaju i da prate EU, „da se manje tuširaju, griju“.

– Ne. Vi treba da date Kosovo, ali i dalje da ostanete u čekaonici, da date Republiku Srpsku, da je podrijete i rušite njenu vlast, a zauzvrat ćete dobiti – kako drugima u Evropi, tako i nama – rekao je Pavić.

Foto: presscentar.uns.org.rs

On smatra da je Dodik jasno rekao u ime svih Srba da 85 odsto čovječanstva nije uvelo sankcije Rusiji i da je ekonomska perspektiva na Istoku, a ne na porobljenom zapadu i njegovim satelitima.

Pavić je rekao da je velika stvar to što Srbija ipak nije uvela sankcije Rusiji.

– Mi prisustvujemo ne samo u globalnoj, nego i u srpskoj istoriji još jednoj svetloj stranici koja ne sme da bude ukaljana ni na koji način. Treba da se držimo uprkos svim pritiscima. Narod neće sankcije Rusiji – rekao je Pavić, navodeći da istraživanja pokazuju da u srpskom narodu raste podrška Rusiji, a opada EU.

On je naveo da je „meka moć“ Srba zbog takvog držanja strašno porasla u Rusiji, Kini, gdje se zna da postoji jedan malobrojni narod koji se drži u okruženju onih koji su bukvalno kleknuli na koljena.

Pavić smatra da, kakva god bila taktička neslaganja među Srbima, taj stav treba održati.

– Prisustvujemo jednom istorijskom vremenu da sutra možemo da se ponosimo time kako su se Srbi ponašali – rekao je Pavić.

Budimir: Srbija i Srpska moraju da posmatraju EU kao stranu u ratu

Politički analitičar Željko Budimir iz Banjaluke ocijenio je da Beograd i Banjaluka za sada imaju dobru politiku što se tiče ukrajinske krize, da nisu direktno konfrontirani i nisu dio pakta protiv Rusije, niti su uveli sankcije Rusiji.

Navodeći da će se ekonomske posljedice ukrajinskog rata osjetiti, on je rekao da Srbija i Srpska moraju da obezbijede dovoljno hrane za naredni period i da je Republika Srpska, koja ne koristi gas, ozbiljan proizvođač struje, pa će moći da premosti energetsku krizu.

Budimir je ocijenio da Srbija i Srpska moraju da posmatraju EU kao stranu u ratu i da je pitanje vojne neutralnosti sada sve značajnije, kao i da djeluju zajedno da bi zadržale politiku u svom nacionalnom interesu i ostale van procesa vazalizacije.

– Oko strateških pitanja koja su i sada ostvarena bez puno razlika moramo djelovati zajedno. Srpska ne može da zadrži politiku vojne neutralnosti, ako je ne zadrži i Srbija. I Srbiji je lakše, ako je Srpska na istom putu – rekao je Budimir.

Foto: presscentar.uns.org.rs

On je naveo da bi pristanak Srpske na integracije u EU i NATO značio da Republika Srpska de fakto i de jure i na svaki drugi način prestaje da postoji.

Budimir je ocijeno da SAD više nisu jedini globalni igrač, a da se EU sada dodatno militarizuje, odnosno remilitarizuje kroz vazalizaciju Evrope, koja sada de fakto ratuje protiv Rusije, kao i kroz ubrzano jačanje vojne moći starih članica EU, kao što je Njemačka.

On je dodao da se sada može očekivati sve snažniji pritisak Nijemaca na ove prostore, koje su smatrali oduvijek svojom sferom.