PDP: Proglasili pobjedu, proslavili poraz

47
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Proglasili pobjedu, proslavili poraz. Tako je izgledala izborna noć u PDP-u. Zaboravili su i onu staru narodnu „da pred rudu ne treba trčati“, pa su tako posrnuli u trci za predsjednika Republike Srpske. Da je Jelena Trivić novi predsjednik Republike – u to su sinoć vjerovali samo PDP-ovci.

– Da je predsjednik Republike Srpske Jelena Trivić – samouvjereno je rekao Branislav Borenović.

– Jača ekonomija, bolje zdravstvo i pobjeda nad korupcijom. To su pobjede koje trebaju Republici Srpskoj i biću predsjednik koji će to ispuniti – prerano je iznijela program Jelena Trivić.

Samoproglašena pobjeda više je ličila na dječiju igranku. Baš tako se i proslavila – uz dječiji šampanjac.

Na kraju je prazna flaša tog dječijeg šampanjca, bačena na Trg Krajine, bila uvertira za današnje raspoloženje u PDP-u.

Umjesto osmijeha kisela lica. U PDP-u do slavlja više nikom nije. Nije im ni do izvinjenja građanima koje su obmanuli sinoćnom predstavom.

Novinar ATV-a: Ono što je relevantno i na šta se pozivamo su podaci Centralne izborne komisije. Vi ste sinoć proslavili pobjedu. Građani sa kojima smo mi razgovarali kažu da ste ih obmanuli. Da li vi smatrate da ste ombanuli građane?

Trivić: Ne.

Novinar ATV-a: Znači vi ne smatrate da ste obmanuli građane i da se trebate izviniti građanima?

Trivić: Ne. Ja sam vam rekla na osnovu uzorka koji smo mi imali imali smo potpuno pravo da uradimo to što smo uradili. kaže Trivićka.

Da baš ne ide sve po planu, sinoć je odalo i lice Draška Stanivukovića. Iako je nosilac liste za parlament Republike Srpske, javnosti se nije obratio. Nije ga bilo ni na lažnoj proslavi PDP-a. Nije ga bilo ni na današnjoj pres-konferenciji.

Novinar ATV-a: Zašto danas nije prisutan na pres-konferenciji?

Borenović: Pa radi čovjek, je l’ sad treba da dođemo svi. Evo Mladen Ivanić je tu je l’ treba da dođe.

Novinar ATV-a: Pitam Vas zato što je nosilac liste za Parlament Srpske zato vas pitam.

Borenović: Ne brinite se vi.

Zasmetala su PDP-ovcima pitanja ATV-a. Pa i ono o daljem političkom angažmanu Jelene Trivić kojoj od političkih pozicija nije ostalo više ništa.

Novinar ATV-a: Kakav će sada biti vaš dalji politički angažman pošto nećete biti ni poslanik u Narodnoj skupštini?

Trivić: Nataša već je bilo dovoljno pitanja…

Novinar ATV-a: Ako možete da mi odgovorite.

Trivić: Mogu ja, mogu ja… Ja sam univerzitetski profesor, nije dogovoreno untar partije bilo kakvo smiještanje mene u domove i vijeća i slično.

Opozicionari gotovo svake godine malo „istrče pred rudu“. Slično je bilo i na prethodnim opštim izborima, kada je SDS-ov Vukota Govedarica sam sebe proglasio pobjednikom. PDP-ovci su proslavili ipak glasnije, uz trubače. Kitili su ih novčanicama, koje bi, nakon zvaničnih rezultata, mogli da traže nazad.