Perišić: Bojl samo potvrdio namjeru da se uništi Republika Srpska

49
Foto: presscentar.uns.org.rs

Profesor geopolitike Srđan Perišić izjavio je da nema nikakve sumnje da je glavni cilj usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN ukidanje Republike Srpske, što potvrđuje i izjava Frensisa Bojla, profesora međunarodnog prava sa Harvarda i nekadašnjeg savjetnika Alije Izetbegovića.

Povodom izjave Bojla da rezoluciju o Srebrenici treba koristiti za promociju interesa BiH i kako bi se riješili Republike Srpske, koju je nazvao „genocidnom tvorevinom“, Perišić je rekao da to nije ništa novo za Srbe, jer se na to ukazuje od početka priče o ovoj rezoluciji.

– Iz izjave Bojla, koji je bio prvi agent Federacije BiH, odnosno BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, jasno se vidi da je u pitanju rušenje Republike Srpske. Cilj je da se cijelom svijetu nametne jedna nova metodologija koja bi rezultirala udarima i na kraju nestanku Srpske – ukazao je Perišić.

On je upozorio da je u priči oko rezolucije o Srebrenici vidljiva uloga zapadnog faktora, posebno američkog, koji su u proteklih skoro 30 godina samo mijenjali metode uništenja Republike Srpske.

– I ova rezolucija je nova metodologija kako ići na optužbu Srba kao genocidnog naroda i Republike Srpske kao genocidne tvorevine, a time i da ne trebaju da postoje. To je jedna nova metodologija u nizu dosadašnjih koje su servirali iz Vašingtona – naglasio je Perišić.

On je dodao i da Zapad svoje stvarne namjere prema Srbima i Srpskoj nikada nije ni skrivao, osim možda u početku, odmah nakon okončanja rata.

– Bošnjaci ništa ne bi mogli da postignu da iza sebe nemaju Vašington, koji je u svim tim metodologijama. Oni su samo produžena ruka Vašingtona – zaključio je Perišić.