Perišić: SAD žele da personalizuju napad na Milorada Dodika

9
Foto: presscentar.uns.org.rs

SAD žele da prikažu da je ovaj napad prema Miloradu Dodiku kao predsjedniku Republike Srpske isključivo usmjeren na njegovu ličnost, a ne na funkciju predsjednika Srpske, izjavio je univerzitetski profesor Srđan Perišić, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Perišić je ocijenio da su SAD iz tog razloga uvele sankcije Gorici i Igoru Dodik.

– SAD žele da to personalizuju. Fokusiraju se na ličnost, kao da je on nepogodan za tu poziciju. Vide da Dodik ima snažnu podršku građana i ove sankcije su usmjerene u pravcu da se prekine ta podrška – rekao je Perišić.

Perišić je napomenuo da je drugi razlog uvođenja sankcija taj da se Dodik pokoleba u odbrani i politici koju zastupa, a to je odbrana i očuvanje Republike u njenom političkom i ustavnom kapacitetu.

– Ovo nije ništa novo, SAD su to radile i ranije. Ovo je dio satanizacije Dodika ne bi li se Srbima u Srpskoj on predstavio kao čovjek koji radi samo za svoje lične interese i ne radi za Srpsku. Ta satanizacija postoji već dugo i prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Podigli su optužnicu protiv Putina, žele da ga hapse i mnoge države su to podržale, a sve je krenulo iz Vašingtona – zaključio je Perišić.