Perl Bak – književnica iz kineskog svijeta ovjenčana Nobelovom nagradom

445
Foto: pulitzer.org

Američka književnica Perl Sajdenstriker (1892-1973), poznata po muževljevom prezimenu Bak, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za seriju romana iz kineskog života, rođena je na današnji dan 1892. godine.

Bakova, koja je imala i kinesko ime – Saj Džendžu, pisala je knjige za djecu i eseje. Kao kćerka misionara dugo je živjela u Kini.

Poslije Drugog svjetskog rata osnovala je Fondaciju „Perl Bak“ za pomoć djeci američkih vojnika koji su služili u Aziji.

Toj fondaciji je 1967. godine testamentom ostavila najveći dio prihoda od knjiga – više od sedam miliona dolara.

Napisala je romane: „Dobra zemlja“, „Sinovi“, „Zmajevo sjeme“, „Rastureni dom“, „Majka“, „Izgnanstvo“, „To ponosno srce“, „Obećanje“, „Paviljon žena“ i „Božur“.

Prvo je naučila kineski jezik, a tek naknadno engleski.

Foto: AP

Pisala je romane, pripovijetke i priče za djecu. U književnosti se javlja romanom „Istočni vjetar, zapadni vjetar“, a njeno najpoznatije djelo je roman „Dobra zemlja“, za koji je nagrađena Pulicerovom nagradom.

„Dobra zemlja“ je prvi dio trilogije koja se nastavlja romanima „Sinovi“ i „Rastureni dom“.

Napisala je još jednu trilogiju koja počinje romanom „Zmajevo sjeme“, knjizi o uticaju kinesko-japanskog rata na porodicu Ling Tan, koja se pod pritiskom strahota u okupiranom Nanđingu morala pridružiti gerilcima, zatim „Obećanje“, te završnu knjigu trilogije „Paviljon žena“, koji obrađuje društvene norme patrijarhalne Kine.

Njen posljednji nezavršeni roman „Vječno čudo“ otkriven je tek 2013. godine.