Perović: Ako izvedu vojnike na ulicu, oni će biti naši najbolji šetači

22
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Ne plašimo se ni da vojsku izvedu na ulice. Izveli su pola Crne Gore na ulice, i vojnici će biti naši najbolji šetači, poručio je aktuelnoj vlasti Crne Gore Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, gostujući u emisiji Pečat RTRS-a.

– Značajna nam je podrška koja dolazi iz Srbije i Republike Srpske. Naravno, nije poželjna u nekom zaštitničkom smislu, jer takvi tonovi nam ne pomažu zbog vlasti koja jedva čeka takve momente. Vlast u Crnoj Gori ne želi da imenuje litije pravim imenom, a to je skup građana Crne Gore koji su nezadovoljni donesenim zakonom. Baš zato smo u nezgodonoj poziciji da svaka prejaka podrška iz Srbije i Republike Srpske, Đukanovićevoj vlasti dobro dođe za zamjenu teza – naglašava Perović.

U posljednje vrijeme iz Poreske Uprave Crne Gore spominju se basnoslovni navodni dugovi SPC prema državi, što rektor Cetinjske bogoslovije demanatuje.

– SPC i njene jedinice ni manje niti više nego druga pravna lica u Crnoj Gori duguju ili ne duguju državi. Veoma nekorektno je od vlasti izvlačiti u ovom trentku tako nešto. Znam da je iznos koji se pominje u javnosti nebulozan. Poreska uprava Crne Gore treba da bude u službi svih njenih građana, a ne dnevne politike – istakao je Perović.

Zvanična vlast Crne Gore uporno pokušava smanjiti broj vjernika na litija i molebanima, a Đukanović ističe da je polovina onih koji su tamo, djeca.

– U današnjem svijetu tehnologije, dronova, mobilnih telefina, veoma je lako izbrojati ljude, a oni to neće! Evo vam primjera. Najveći politički skupovi u Crnoj Gori privlačili su između 10.000 i 20.000 građana, dok danas u Podgorici imate na najmanje posjećenoj litiji 35.000 stanovnika. Ako tome dodate litije u Baru, Nikšiću, Budvim Bijelom Polju, Kolašinu, Mojkovcu… dolazite do narealnih brojki za Crnu Goru – poručio je Perović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović često ističe da Crna Gora nije srpska država, a Perović ima jasan odgovor za njega.

– Ko njega pita je li Crna Gora srpska! Na posljednjem popisu imate trećinu građana koji su se izjasnila da su Srbi, polovinu koja piše srpskim jezikom, i još polovinu koja njeguje na neki način i čuva vezu sa srpskim identitetom. On kao predsjednik trebalo bi u najmanju ruku da ćuti o tome – jasan je rektor Cetinjske bogoslovije.

Perović je bio i akter sastanka sa Vladom Crne Gore, sa kojeg je došlo šturo saopštenje u kojem je svaka strana zadržala svoje početne pozicije.

– Naš pravni tim uspio je ministrima i premijeru Dušku Markoviću potpuno da razobliči svaku spornu tačku, koje su diskriminatorske i antiustavne, a njih nije malo! Čak i oni koji su imali zadatak da nas poremete poslije petočasovne pravne bitke ostali su bez argumenata. Onda vam je sve jasno – zaključio je Perović.