Perović: Litije pokrenule građansku snagu koja vapi za vladavinom prava

8
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Pisma podrške ljudi raznih profesija i spiskovi sa njihovim imenima su još jedan dokaz da su litije pokrenule građansku snagu Crne Gore i da je na djelu građanska, a ne etnička, nacionalna ili vjerska homogenizacija društva, poručio je rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.

– Objedinjenje što više građana oko istog cilja vraća vjeru u stabilnost i napredak društva u kojem živimo. U ovom slučaju se oko pitanja da li nam treba Ustav jednak za sve i zakoni koji će se odnositi jednako na sve, objedinjuju se, bez razlike, svi – Crnogorci, Srbi, muslimani, vjernici, agnostici ili ateisti – naveo je Perović u izjavi dostavljenoj medijima.

Perović je ocijenio da je očigledno da je narod u litijama, svojim mirnim a upornim protestima, pokrenuo građansku snagu koja vapije za stabilnošću i za vladavinom prava.

On smatra da, na drugoj strani, stoji gola sila i selektivna pravda.

– Evo sinoć se sva represivna sila ove države okomila na porodicu crnogorskog oficira (Zdravka Kasalice) koji je podržao litije. Uprkos preporukama našeg ombudsmana da je oficirima crnogorske vojske dozvoljen takav ljudski i građanski angažman, Uprava policije nad porodicom Kasalica trenira strogoću i pokazuje mišiće – postajući tako, umjesto faktora društvene stabilnosti i bezbjednosti, uzrok osjećaja opšte nesigurnosti – naglasio je Perović.

Predsjednik Sindikata odbrane Vojske Crne Gore Zdravko Kasalica i njegova supruga advokat Makedonka Kasalica uhapšeni su u Podgorici, rekao je advokat Vladan S. Bojić.

Bojić je naveo da je bračni par Kasalica neosnovano lišen slobode sinoć nakon pretresa advokatske kancelarije Makedonke Kasalice, izuzimanja spisa, računara, uređaja i njihovih saslušanja u svojstvu građana.

Prethodnih dana podršku sveštenstvu u Nikšiću su dali ljekari, studenti, profesori fakulteta, kao i doktori i magistri nauka. To su uradili i u Podgorici, Pljevljima, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Baru i Herceg Novom.