Peskov: Agresivna politika NATO-a prema Rusiji kriva za tenzije u Evropi

6
Foto: Valery Sharifulin/TASS

Agresivna politika NATO-a prema Rusiji kriva je za trenutne tenzije u Evropi, rekao je portparol ruskog Kremlja Dmitrij Peskov.

On je komentarisao tvrdnje generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da su postupci Rusije u Ukrajini napad na trenutni svjetski poredak.

– Ova situacija se sprema već nekoliko decenija. U velikoj mjeri je izazvana agresivnom politikom Sjeveroatlantskog saveza prema našoj zemlji koji uporno u nekoliko talasa pomjera svoju infrastrukturu bliže ruskim granicama. To je stvorilo dodatne opasnosti za nas i zahtijeva kontramjere Rusije – istakao je Peskov.

Peskov je naglasio da se Moskva ne slaže sa Stoltenbergovim viđenjem dešavanja u Ukrajini, uz napomenu da je državni udar u Ukrajini 2014. godine, koji je organizovao NATO, bio stvarna prijetnja svjetskom poretku, javio je TASS.

Stoltenberg je ranije izjavio da je trenutna situacija u Evropi najopasnija od Drugog svjetskog rata i da je ono što se dešava u Ukrajini „užasno“, ali da bi bilo mnogo gore kada bi se rat vodio između Rusije i NATO-a, te da je to razlog zašto članice Alijanse pomažu Ukrajini oružjem, novcem i opremom, ali njihovi vojnici ne ulaze na teritoriju te zemlje.