Đokić: Vrijednost investicija u energetiku 2,4 milijarde KM

12
Foto: SRNA

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je danas na Samitu energetike u Trebinju da je energetika vodeća privredna oblast u Republici Srpskoj na kojoj se može dugoročno zasnivati njen ubrzani rast i razvoj, a trenutna vrijednost investicija u ovoj oblasti iznosi 2,4 milijarde KM.

– Republika Srpska je ukupnom političkom i ekonomskom orijentacijom dokazala da je posvećena razvoju energetike, te je Vlada Republike Srpske posljednjih 10 godina ovom pitanju počela posvećivati drugačiju pažnju – istakao je Đokić na otvaranju Samita „SET Trebinje 2023“.

On je naglasio da je sve više zainteresovanih za investiranje u ovoj oblasti na teritoriji Republike Srpske.

– U Srpskoj danas imamo dodijeljenih 876 ugovora instalisane snage 876 megavata u oblasti solarne energije, 160 u oblasti vjetroenergije, 380 u oblasti hidroenergije, a u zahtjevima imamo 1.214 megavata za solar, oko 460 za vjetar i za nekoliko manjih projekata u oblasti hidroenergije – naveo je Đokić.

On je napomenuo da na putu ostvarivanja ovih velikih planova stoje i veliki izazovi, koji se, prije svega, ogledaju u tome koliko će uspjeti da uspostave kvalitetnu regionalnu i evropsku saradnju.

– Potrebna nam je još veća regionalna saradnja, uvezivanje i kreiranje ne samo politika nego i izdvajanje velikih novčanih sredstava za unapređenje prenosnih kapaciteta kako bi energija i kilovatčas postali pravi resurs na kojem će se u najvećem dijelu bazirati naš budući ekonomski život – naglasio je Đokić.

On je napomenuo da je Srpska dio evropskog područja i da se u oblasti energetike ništa ne može raditi ukoliko nema saradnje ili sprovođenja odluka evropske direktive ili smjernica.

– Naša strategija razvoja do 2035. godine odražava tu spremnost na primjenu tih direktiva i želju da i prostor Republike Srpske energetski bude integrisan u evropski energetski prostor – istakao je Đokić.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvuju i predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, generalni direktor „Eelektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović kao i gradski čelnici, privrednici, investitori.

Na skupu će se obratiti i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Samit u Trebinju pod sloganom „Energetska stabilnost zapadnog Balkana“ održava se u organizaciji „Elektroprivreda Republike Srpske“, grad Trebinje i preduzeće „SET“.

Pokrovitelji Samita su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.