Peteru Handkeu počasno članstvo i nagrada „Makarijevo slovo“

9
Foto: Alan Jocard/Getty Images

Crnogorsko Udruženje književnika dodijelilo je ovogodišnjem nobelovcu Peteru Handkeu počasno članstvo u ovoj najstarijoj književnoj organizaciji u Crnoj Gori, kao i uglednu nagradu “Makarijevo slovo” za životno djelo, za ovu godinu.

Predsjednik Udruženja Novica Đurić saopštio je da se prvim prekrasnim slovima koja je uradio jeromonah Makarije – rukovoditeljnik Obodske štamparije i kojima je prije 525 godina pečatana prva ćirilična knjiga u Evropi “Oktoih”, pridodaje veličanstveno djelo Petera Handkea.

– Ovim činom Udruženje odaje zahvalnost i poštovanje iskrenom i pravom prijatelju i dobrotvoru srpskog naroda koji je djelom i principijelnim najvišim etičkim stavom ostao na strani istine, pravde i žrtve – saopšteno je iz Udruženja književnika Crne Gore.

Iz Udruženja podsjećaju da je Handke tragične 1999. godine tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije u tekstu-apelu na savjest čovječanstva pod naslovom “Čitava planeta zove se Jugoslavija” napisao: “Za one koji se na našoj planeti još nisu pretvorili u Marsovce i ostale zelene koljače, njihova domovina je počevši od 24. marta 1999. godine Srbija, Crna Gora i Republika Srpska”.

U Udruženju književnika Crne Gore navode da počasno članstvo i priznanje Handkeu predstavlja duboko povjerenje u iskonsku riječ i glas iz središta ljudske drame, čime je ovaj pisac darovao planetu.

– (Priznanje) predstavlja i uzdarje Udruženja književnika Crne Gore u znak razumijevanja i ljubavi, te glas visokog poštovanja – ističe se u saopštenju.

Austrijski pisac Peter Handke primio je 10. decembra u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu. U obrazloženju je navedeno da je Handke priznanje dobio za uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.