Petković: Grubo kršenje Konvencije o ljudskim pravima

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pravnik Milan Petković izjavio je da se posljednjim potezom odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka grubo krše evropske konvencije o ljudskim pravima i pakt Ujedinjenih nacija (UN), jer je na ovaj način zabranjena sloboda govora i mišljenja.

– Vraćamo se u vrijeme verbalnog delikta, a to je 50 ili 70 godina unazad. Sjetimo se da je nekada bilo zabranjeno spominjati neke ličnosti i nije se smio veličati veliki vođa, sada imamo sličnu situaciju kada se zabranjuje bilo kakva diskusija – rekao je Petković za „Euro Blic“.

Petković je dodao da se Inckovim potezom otvorilo pitanje među pravnicima, advokatima, da li će biti onemogućena odbrana lica koja su optužena za ratne zločine.

– Da li ćemo mi u svojim odbranama pred sudovima u BiH smjeti govoriti o učešću u ratu, o eventualnom postojanju određenih zločina ili nećemo? Na ovaj način nam je onemogućeno djelovanje i mislim da će se i Advokatska komora u narednim danima tim pitanjem baviti – naglasio je Petković koji je i potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

Prema njegovim riječima, ovo je još jedan poraz demokratije i dokaz da BiH nije demokratska ni evropska zemlja.

– Ova država je međunarodni protektorat i ovakvo nametanje zakona je nezabilježeno u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Ovdje se ne može govoriti o pravnoj državi, jer sutra će nam doći neki visoki predstavnik i donijeti zakon o bilo čemu – rekao je Petković.

Petković je naveo da su Srbi uvijek bili prkosan i slobodan narod i ne vole bilo kakvo nametanje odluka, zbog čega se sigurno, na ovakav način, ne može graditi pomirenje.

– Visoki predstavnik može za promjenu dovesti neke strane investitore, zaposliti sve narode, na taj način pomoći BiH, a ne nametati zakon koji ograničava slobodu govora – dodao je Petković.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je da za BiH nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke, jer takve odluke nisu dobre za BiH, njenu bezbjednost i stabilnost.

Ona je dodala da kao pravnik vrlo dobro zna kako se donosi legislativa.

– Iskreno da kažem da sam iznenađena da se to radi nakon protoka određenog vremena kada govorimo o zatvaranju OHR-a, preuzimanju odgovornosti, pogledu na budućnost i odgovornosti političkih predstavnika koji kreiraju i imaju odgovornost u BiH – rekla je Krišto.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.