Petković: Jedini krivac za situaciju na KiM je Kurti

21
Foto: Tanjug/Miloš Milovojević

Jedini krivac za trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, koji svojim neuračunljivim potezima izaziva novu krizu, saopštio je direktor Kancelarije za Kosmet Petar Petković.

– Neuračunljivi Kurti dobro je bio svjestan da njegovi jednostrani i protivpravni potezi mogu imati dalekosežne posljedice po mir i stabilnost i mogu dovesti do krize sa nesagledivim posljedicama – poručio je Petković odgovarajući na Kurtijevu izjavu da su za situaciju na sjeveru Kosova krivi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je u saopštenju podsjetio da Vučić svakog dana poziva na mir i stabilnost i dijalog, kao jedini mehanizam za normalizaciju odnosa i rješavanje svih otvorenih pitanja.

– Jedina poruka koja je upućena i iz Raške i iz Beograda danas jeste poruka mira i potrebe za poštovanjem Briselskog sporazuma i što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština – ukazao je Petković.

Zato kada Kurti traži krivca za današnju situaciju, naveo je Petković, neka se pogleda u ogledalo „jer će tamo vidjeti jedinog odgovornog za nove tenzije na terenu“.

– Gomilanje jedinica Rosu i specijalca pod punom opremom, kao i otvorene pretnje Srbima, nisu nikakvi potezi mira, već direktno dolivanje ulja na vatru i to je ono što Kurti želi – naglasio je Petković.

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti je u objavi na Fejsbuk stranici napisao da slijedi, kako je naveo, izazovan i problematičan period, optužujući Vučića i Petkovića da su zaslužni za nemire.