Petković: Knjiženje zemljišta Srpske na BiH značilo bi reviziju Dejtona

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Banjalučki advokat Milan Petković ocijenio je da je Ustavni sud BiH, proglašavanjem člana 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske neustavnim, ušao u sferu entitetskih nadležnosti, te naglasio da bi eventualno knjiženje zemljišta Srpske na BiH značilo reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma i umanjenje kapaciteta Srpske.

Petković je rekao da je Ustavom Srpske propisano da Republika štiti i reguliše svojinske i obligacione odnose.

– Ukoliko bi se na ovaj način (poljoprivredno) zemljište, odnosno teritorija Srpske, knjižila na BiH, to bi značilo reviziju Dejtonskog sporazuma i umanjenje kapaciteta Srpske – rekao je Petković, koji je i potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

On je rekao da bi mogući naredni korak institucija Srpske na ovom planu mogao da bude izmjena osporenog člana, ali da se suštinski ništa neće promijeniti.

– Ovdje BiH posredstvom Ustavnog suda BiH želi da otima zemljište, kao što se to u posljednje vrijeme pokušava određenim zakonima u Crnoj Gori – pojasnio je Petković.

Ustavni sud BiH utvrdio je ranije da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud utvrdio je da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske ranije je saopšteno da je Ustavni sud BiH iz čisto političkih razloga proglasio neustavnim član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske, a poručili su i da, prema Ustavu, BiH nema svoju imovinu, već ona pripada entitetima.

– Imovina pripada entitetima, osim ako su se u određenom slučaju o tome usaglasili entiteti – rekli su tada u resornom ministarstvu.

Narodna skupština je lani usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.