Petković: SDS i PDP pokazali da su za koaliciju sa Bošnjacima

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je Srni da su poslanici SDS-a i PDP-a današnjim glasanjem u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH očito odlučili da nastave koaliciju sa bošnjačkim partijama na nivou BiH.

Petković je istakao da su PDP i SDS takvo opredjeljenje pokazali glasanjem za zahtjev poslanika Dragana Mektića (SDS) da po hitnom postupku bude razmotren Prijedlog zakona o prestanku mandata sadašnjem sazivu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

– Nebitno je da li je koalicija formalna ili neformalna, bitno je da oni suštinski više vole njih i da sa njima rade, nego da poštuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske u čijem radu i sami učestvuju – istakao je Petković.

On je ocijenio da takav čin sigurno nije u korist Republike Srpske, što će građani prepoznati i kazniti na izborima.

Poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH iz SDS-a i PDP-a danas su glasali za Mektićev zahtjev da bude razmotren Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu po hitnom postupku.

Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa „za“, 14 „protiv“ i jednim „suzdržanim“, odnosno uz dovoljnu opštu i entitetsku većinu.

Narodna skupština Republike Srpske ranije je donijela zaključak kojim su predstavnici Republike Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.