Pjesme koje su obilježile deceniju: 10 najgledanijih spotova

25

Nova godina je vrijeme kada se „svode računi“, podvlači crta, a kraj 2019. zaokružiće i prethodnu deceniju, pa je ovo pravi trenutak da se podsjetite pjesama koje su obilježile period od 2010. do 2019. godine.

Jutjub je objavio listu najuspješnijih muzičkih spotova u ovoj deceniji, a iako najveći broj mjesta zauzimaju umjetnici sa engleskog govornog područja, u top 10 se probilo i nekoliko „egzotičnijih“ numera, piše Forbs.

Klipovi koji su se našli među deset najgledanijih ukupno su na toj platformi pregledani više od 37 milijardi puta, a lista izgleda ovako:

1. Luis Fonsi i Dedi Jenki – Despacito (više od šest i po milijardi pregleda, ujedno i najgledaniji klip na Jutjubu). Ovo nije prvi rekord koji je oborio popularni španski letnji hit – prethodno je 2018. ušao u Ginisovu knjigu.

2. Ed Širan – Shape of You (više od četiri i po milijarde pregleda). Prva pjesma koja je došla do dve milijarde slušanja na platformi Spotifaj.

3. Viz Kalifa – See You Again (više od četiri milijarde pregleda). Numera iz filma „Paklene ulice 7“, ujedno i omaž glumcu Polu Vokeru, koji je poginuo u saobraćajno nesreći prije nego što se film našao u bioskopima.

4. Mark Ronson i Bruno Mars – Uptown Funk (više od tri milijarde i sedamsto hiljada pregleda). Pjesma koja budi nostalgiju osamdesetih svojim fanki zvukom zadržala se 2015. godine na vrhu Bilbordove top-liste čak 14 nedjelja zaredom.

5. Psaj – Gangnam Style (blizu tri i po milijarde pregleda). Prvi klip koji je premašio milijardu pregleda u istoriji najpopularnije video-platforme.

6. Džastin Biber – Sorry (više od tri milijarde pregleda). Numera sa četvrtog albuma kanadskog pjevača koji se na muzičku scenu probio kao tinejdžer.

7. Maoon 5 – Sugar (više od tri milijarde pregleda). Spot za ovu pjesmu inspirisan je popularnom komedijom „Lovci na djeveruše“.

8. Keti Peri – Roar (blizu tri milijarde pregleda). Jedina žena na ovoj listi, pop diva Keti Peri obilježila je rani period ove decenije.

9. OneRepublic – Counting Stars (više od dvije milijarde i osamsto miliona pregleda). Jedan od najpopularnijih američkih boj bendova u ovoj deceniji zauzeo je pretposljednje mjesto na listi singlom sa svog trećeg albuma.

10. Ed Širan – Thinking Out Loud (više od dvije milijarde i osamsto miliona pregleda). Engleska zvijezda je jedini muzičar sa dvije pjesme među deset najgledanijih.