Hrvatska delegacija: Plenković konzistentan da se ne sastaje sa Komšićem

6
Foto: Klix.ba

Konzistentna linija predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenković je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni ostale institucije Hrvatske, rečeno je iz hrvatske delegacije.

Plenković je jednako postupio i prilikom radnih posjeta BiH 2021. i 2023. godine kada je održao sastanke s zvaničnicima Savjeta ministara i parlamenta BiH, javlja Hina.

– Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na opštim izborima 2022. godine, predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup – stav je Plenkovićevog kabineta.

Sastanak članova Predsjedništva BiH u Sarajevu sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i holandskim premijerom Markom Ruteom održan je jutros bez prisustva premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, iako je bio najavljen.

Nakon toga, na sastanak delegacija Savjeta ministara, koju predvodi predsjedavajuća Borjana Krišto, i EU, koju predvodi predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen – Plenković je došao.