Pod kojim imenom i da li će SDS izaći na lokalne izbore?

23
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Da li će SDS na lokalne izbore izaći pod ovim imenom ili novim, na kojem je i slogan „volja naroda“? Centralnoj izbornoj komisiji izgleda ne smeta da SDS na izbore izađe pod novim imenom. O svemu će odlučiti Apelaciono odjeljenje Suda BiH jer je SDS uložio prigovor na odluku CIK-a.

Dok sud razmatra žalbu, SDS, umjesto u CIK-u i zapadnim ambasadama, krivca traži u SNSD-u.

Zašto uporno odbijaju poziv vlasti da na izbore izađu po zakonu Republike Srpske?

Žalbu SDS-a CIK je proslijedio Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Od juče je počeo da teče rok od 72 časa do kada bi sud trebalo da donese odluku.

Odgovornost u vlastitim redovima u SDS-u nisu prepoznali, uprkos činjenici da u CIK-u sjede kadrovi bliski toj stranci.

Za odluku CIK-a i dalje optužuju SNSD.

– Kada razgrnete cijelu situciju, vidite da je to pomoć Miloradu Dodiku, ukoliko zabranite glavnoj opozicionoj stranci, glavnom konkurentu SNSD-a, da izađe na izbore – rekao je Mladen Bosić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Kako je to moguće, pitaju u SNSD-u, kad je jasno da bi od zabrane učešća SDS-u na izborima profitirale ostale stranke opozicije, kojima bi se prelili glasovi SDS-ovih birača.

Stavovi koje možemo čuti iz SDS-a, kažu u SNSD-u, jasno ukazuju da nisu spremni na svesrpsko jedinstvo, jer sve ovo rade u saradnji sa strancima.

Isto tako, da kažu „ne“ nametnutom zakonu Kristijana Šmita i da izbore provedu po zakonu Republike Srpske, nisu spremne ni ostale opozicione stranke, jer, tvrde u SNSD-u, očigledno je da imaju svoje interese.

– I odmah da vam kažem, tu se ne bi odazvao ni PDP, ni Narodni front, kao ni Lista za pravdu i red iz razloga što te partije rastu isključivo na osnovu onih birača koji su tu podršku nekada davali SDS-u – naveo je Srđan Amidžić, generalni sekretar SNSD-a.

Aktuelni saziv SDS-a, trenutnim djelovanjem, propušta priliku da bude na pravoj strani istorije, smatra bivši predsjednik SDS-a i parlamenta Srpske, Dragan Kalinić.

– Da nije tužno i tragično bilo bi smiješno. A SNSD je, kao i Republika Srpska, pod svakojakim sankcijama i žestokim udarom zapadnih antisrpskih moćnika. U tome im orkestriranu podršku daju bosanski unitaristi, ali i različite islamske frakcije koje su se uz njihovo prećutno odobravanje odomaćile u Bosni – stava je Kalinić.

On podsjeća da se ponovo radi o sudbonosnom trenutku za opstanak Srpske, u kojem Srpska demokratska stranka bira da umjesto okupljanja radi političke pobune zbog nepravde, kuje teorije zavjere na račun SNSD-a.

– Kada bi sadašnje očerupane perjanice SDS-a imale bar malo ponosa i patriotske odlučnosti, povezali bi se sa SNSD-om i vladajućom koalicijom, uprkos razlikama. Odbacili bi Šmitov nametnuti Izborni zakon i prihvatili da na izbore izađu po zakonu Republike Srpske. To bi u pravom smislu bila zaštita vitalnog nacionalnog interesa – dodao je Kalinić.

Iz SNSD-a podsjećaju da Srpska mora da ima jedinstven odgovor na Šmitov nametnuti zakon.

Smatraju da bi sve stranke trebalo da daju nedvosmislen legitimitet Izbornom zakonu Republike Srpske.