Podignuta optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićevićeve

28
Foto: FENA

Optužnica protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Civilne zaštite FBiH, Fikreta Hodžića, vlasnika „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica i Jelke Milićević, ministarke finansija FBiH, zbog afere „Respiratori“ podignuta je danas, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi, optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili krivična djela udruživanje radi činjena krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, faslifikovanje službene isprave i povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijiskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjesan rad u službi.

– Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji BiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlaštenja premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv virusa korona.

– U tom su se planu u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena grupa potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Kovid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene grupe – navedeno je u optužnici.

Optužena Jelka Milićević tereti se da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi, jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.