Podrška Dodiku iz Srbije nije se svidjela britanskom ambasadoru u Sarajevu

31
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Da je plan uklanjanja Milorada Dodika sa političke scene, radi lakšeg urušavanja Republike Srpske, kovan od strane predstavnika Zapada, pokazalo se mnogo puta. Tome u prilog govori i nedavna posjeta Srbiji visokog funkcionera britanske ambasade u Sarajevu. Helen Fluker u Beogradu je istraživala koliku podršku Milorad Dodik ima u Srbiji. Odgovori koje je dobila, nisu joj se dopali.

Desetak dana prije nego što će se predsjednik Srpske pojaviti pred sudijama u montiranom postupku, dio onih koji su osmislili čitav proces političke eliminacije Milorada Dodika, nisu sjedjeli skrštenih ruku. Pa se tako šefica političkog odjeljenja britanske Ambasade u Sarajevu Helen Fluker sa sve delegacijom, zaputila u Beograd. I to pored živog britanskog ambasadora u Srbiji. Primarni razlog posjete bilo je ispitivanje podrške Srbije predsjedniku Republike Srpske, tvrdi ambasador BiH u Srbiji, Aleksandar Vranješ.

– Vrlo je konkretno postavljala ta pitanja. Ono što je zanimljivo, dobila je vrlo konkretne odgovore da Srbija stoji uz Milorada Dodika. To samo govori koliko su oni aktivni u svim procesima koji se trenutno dešavaju iza kulisa, koje pokušavaju i svih tih napada koji se dešavaju protiv Republike Srpske i predsjednika Dodika – kaže Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji.

Nervoza zapadnih predstavnika prozilazi iz činjenice da im njihov plan, a to je neutralizacija srpskog faktora na Balkanu, ne ide od ruke, smatra politikolog Aleksandar Pavić. Otvorenom podrškom nelegitimnom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, jasno pokazuju ozbiljnu namjeru da sa političke scene sklone Milorada Dodika, legalnog predstavnika Republike Srpske.

– Republika Srpska je ogroman trn u oku. Možemo da očekujemo razne smicalice, specijalne akcije, diverzije, lažne zastave. Moramo svi da budemo spremni na to, ali oni moraju da znaju da će naletjeti na tvrd orah – naglasio je politikolog Aleksandar Pavić.

Pavić naglašava da se i sada potez Srpske da prekine kontakt sa ambasadama Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u BiH pokazao kao ispravan. Jer očigledno da se politika Britanaca prema srpskom narodu ni za pedalj nije promijenila u posljednjih trideset godina.