Policija zabranila aktivnosti „BH povorke ponosa“ u Banjaluci

43
Foto: MUP Srpske

Policijska uprava Banjaluka zabranila je najavljeno okupljanje i aktivnosti „BH povorke ponosa“ u najvećem gradu Srpske.

– Policijska uprava Banjaluka u skladu sa članom 190. Zakona o opštem upravnom postupku i člana 13. stav 1. tačka d. i člana 14. stav 3. Zakona o javnom okupljanju, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto“ iz Banjaluke i „BH povorke ponosa“ iz Sarajeva, za dan 18.03.2023. godine u vremenskom periodu od 17:30 do 01:00 časova u Banjaluci – stoji u saopštenju.

Policijska uprava Banjaluka je Rješenje donijela nakon analize svih bezbjednosnih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da na istom može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine.

Imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih reakcija i da je upućen niz prijetnji organizatoru i učesnicima ovog okupljanja, PU Banjaluka apeluje na građane da poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovedu do ugrožavanja drugih.

Apel da se zabrane aktivnosti „BH povorke ponosa“ u Banjaluci potpisalo je 13 nevladinih organiacija u otvorenom pismu upućenom zvaničnicima u Srpskoj.

Nakon brojnih reakcija tokom jučerašnjeg dana, navijači Borca su održali i protestnu šetnju zbog najavljenih aktivnosti ovog pokreta u Banjaluci.