Položeni vijenci i služen parastos za ubijene Srbe u Garavicama

41
Foto: SRNA

U okviru obilježavanja 81 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, u Spomen-području u Garavicama kod Bihaća položeni su vijenci i cvijeće, te je služen parastos za ubijene srpske civile.

Parastos je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a vijence i cvijeće su u Spomen-području položili, u ime institucija Republike Srpske savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević i savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica.

U ime Srbije vijence i cvijeće položili su predstavnici Konzulata te zemlje u Mostaru.

Vijence i cvijeće položili su i srpski predstavnici u institucijama BiH, predstavnici više lokalnih zajednica iz Republike Srpske, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, SUBNOR-a Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i Odbora „Garavice 1941“ i Udruženja građana „Una“, potomci stradalih, brojni građani.

Obilježavanje je organizovao Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941.godine ustaše su u mjestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), pobile 12.000 srpskih civila. Među žrtvama je bio i veliki broj djece.

Garavice, mjesto udaljeno dva i po kilometra od centra Bihaća, jedno su od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi, a vlasti bivše Jugoslavije su prikrivale masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu.