Položeni vijenci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog

8
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Radovan Višković u ime institucija Srpske položili su danas vijence na Spomenik srpskim braniocima Brčkog u okviru obilježavanja Dana Republike u distriktu.

Cvijeće su na spomenik poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske položili i delegacija Narodne skupštine koju čine Anja Ljubojević i Petko Rankić.

Počast srpskim braniocima odali su i delegacija iz Vlade koju čine ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik, te ministar pravde Miloš Bukejlović.

Cvijeće su položili i predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Obilježavanje Dana Republike u Brčkom biće nastavljeno održavanjem Svečane akademije u Domu kulture.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.