Pompeo: Vašington i Brisel treba da budu zajedno protiv Pekinga

54
Foto: wsj.com

Americi i EU neophodno je zajedničko poimanje Kine kako bi mogli da joj se odupru, rekao je danas američki državni sekretar Majkl Pompeo, nazivajući Peking prijetnjom i optužujući ih za krađu evropskog znanja za razvoj svoje ekonomije.

Pompeo je izjavio da je tokom ovog mjeseca prihvatio prijedlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja za formiranje zvaničnog američko-evropskog dijaloga o Kini i da će uskoro doputovati u Evropu radi prisustvovanja prvoj sjednici.

– Došlo je do transatlantskog buđenja o tome šta se dešava. Nije riječ o SAD protiv Kine već se svijet suprotstavlja Kini – naglasio je Pompeo.

Analitičari ističu da EU dijeli brojne zabrinutosti Vašingtona zbog takozvane predatorske taktike za dominaciju strateškim industrijama, te da Brisel teži da bude u ravnoteži između Kine i SAD.

Pompeo ističe da EU treba da reaguje protiv Kine koju optužuje da je krala intelektualno vlasništvo u Evropi i da zloupotrebljava trgovinski sistem radi zaštite svoje privrede, ali ne u korist SAD.