Poslanici usvojili novi Poslovnik o radu Narodne skupštine

25
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Narodna skupština Republike Srpske u drugom nastavku 10. redovne sjednice usvojila je novi Poslovnik o radu Narodne skupštine, Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske u prošloj godini, četiri zakona, četiri nacrta zakona i više izvještaja o radu institucija.

Prijedlog Poslovnika usvojen je uz amandmane Zakonodavnog odbora i poslaničkih klubova koji su postali sastavni dio novog Poslovnika Narodne skupštine.

Usvojeni su sljedeći zakoni: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Poslanici su usvojili četiri nacrta zakona: Nacrt zakona o faktoringu (upućen u stručnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana), Nacrt zakona o upravnoj inspekciji, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (upućen u javnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana) i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske (upućen u javnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana).

Parlament je u drugom nastavku 10. redovne sjednice usvojio sljedeće izvještaje: Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period od 01. januara do 31. decembra 2019. godine; Izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijski izvještaj za 2019. godinu; Izvještaj o radu i izvršenju Rebalansa Finansijskog plana – Budžeta JU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 01. januara do 31. decembra 2019. godine i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2019. godinu.

Narodna skupština primila je k znanju: Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2019. godinu i Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o pravu na slobodu mirnog okupljanja.

Usvojena je i Informacija o obavezama koje za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2019. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima Evropske unije, saopšteno je iz Narodne skupštine.