Potpisan sporazum o saradnji MUP-a Srpske i Srbije

19
Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potpisao je večeras u Banjaluci sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i rektorom Kriminalističko-policijskog univerziteta Zoranom Đurđevićem Sporazum o saradnji između dva ministarstva i Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Sporazumom je definisano da Kriminalističko-policijski univerzitet raspisuje konkurs za upis kandidata koje na osnovne studije uputi MUP Srpske, a da će do pet odabranih kandidata biti upisano u prvu godinu osnovnih studija u školsku 2022/2023. godinu studija u statusu studenata čije se studije finansiraju iz budžeta Srbije.

Za sve naredne školske godine, broj studenata koji će se upisivati u prvu godinu osnovnih studija biće stvar dogvora između dva Ministarstva, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Foto: SRNA

Lukač je istakao da je ovim sporazumom napravljen još jedan korak naprijed u stručnom obrazovanju pripadnika MUP-a Srpske, jer on reguliše školovanje pripadnika MUP-a Srpske, kao i drugih lica iz Republike Srpske koje uputi Ministarstvo na školovanje na osnovnim studijama Kriminalističko – policijskog univerziteta.

Lukač je zahvalio ministru Vulinu za podršku koju MUP Srbije pruža u kontinuitetu svih ovih godina u svim sferama rada.

Foto: SRNA

Vulin je istakao da i na ovaj način Srbija pokazuje koliko joj je stalo do srpskog naroda u Srpskoj i da se njena policija razvija.

– Stručno obrazovanje i ulaganje u pripadnike MUP-a Republike Srpske od države Srbije samo je još jedan od načina kojima pokazujemo koliko nam je stalo do naše braće sa druge strane Drine, koliko nam je stalo da se Policija Republike Srpske razvija i koliko nam je stalo da srpski narod bude siguran i bezbjedan – izjavio je Vulin.

Prema njegovim riječima, sve dok Vučić vodi Srbiju, Republika Srpska će biti njen prioritet, a svi Srbi gdje god da žive, biće čuvani i pomagani.