Potvrđena optužnica protiv Mektića

33
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Sud BiH potvrdio je 17. januara optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića koja ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja.

U ovom slučaju optuženi su i bivši šef Kabineta ministra bezbjednosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spasavanje Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovornog lica i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o, Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi u okviru realizacije „Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore“ kao odgovorna lica u Ministarstvu bezbjednosti BiH i odgovorno lice u pravnom licu Institut za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo, iskoristili svoj službeni položaj i ovlašćenja i time pribavili korist sebi i drugome, nanijeli štetu i teže povrijedili prava drugoga, svako od njih u okviru svojih ovlašćenja.

Projekat u vrijednosti od 198.454,51 evra, kojeg je finansirala Delegacija Evropske unije u BiH, realizovan je u periodu od 2015. do 2017. godine.