Predsjednik Azerbejdžana: Ima ranjenih i među civilima i vojnicima, odgovorićemo

10
Foto: Ilham Alijev

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je, povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

Alijev se obratio građanima Azerbejdžana.

– Jermenske snage su jutros počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije – rekao je Alijev.

Kako je istakao, Azerbejdžan neće ostati nijem na djelovanje Jermenije.

– Trenutno su u toku napadi na položaje protivnika, uništena je vojna tehnika – rekao je Alijev.

Situacija u Nagorno-Karabahu

U Nagorno-Karabahu je jutros došlo do nove eskalacije.

Jermenske snage oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letjelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Ta oblast, dodala je, našla se pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima.

U međuvremenu, u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah uvedeno je ratno stanje i proglašena je mobilizacija. Istu odluku je potom donijela i jermenska vlada.

Reagovala je i zvanična Moskva pozivom da se momentalno obustavi vatra, kao i ODKB koji je poručio da se konflikt mora rješavati samo mirnim putem.