Predstavljena knjiga u čast mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija

65
Foto: SRNA

U Trebinju je sinoć promovisana knjiga „Vera i misao u vrtlogu vremena“, međunarodni zbornik radova posvećen dvojici blaženopočivših arhijereja – mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Atanasiju.

Tokom predstavljanja zbornika Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da su blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije bili različitih temperamenata i darova, ali da su bili zajedno i da se njihovo djelo prožima.

– Ne možemo govoriti o jednome, a da nekako ne vidimo i drugoga, podsjećaju na na Svetog Vasilija Velikog i Svetog Grigorija Bogoslova. Sve je tu simbolično. Otišli su zajedno, jedan za drugim, takvi ljudi, takvi vitezovi vjere su odletjeli kao orlovi i ostali smo u sjenci njihovih krila, u sjenci njihovog blagodatnog prisustva – istakao je mitropolit Joanikije.

Prema njegovim riječima, blaženopočivši mitropolit Amfilohije i episkop Atanasije formirali su se kao teolozi i duhovnici u Grčkoj.

Foto: Zdravko Krivokapić/Twitter

Mitropolit Joanikije je dodao da su mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije, kada su se pojavili u Beogradu, izazvali ogromnu promjenu, budući da su bili široko obrazovani, monasi, podvižnici i ljudi koji su mogli da učestvuju u javnom dijalogu i kreiranju javnog mnjenja i to ne samo među intelektualnim krugovima, već su izvršili ogroman uticaj na omladinu i na cijeli narod.

– Bili su obrazovani ljudi, ali sa ogromnom harizmom i ogromnom spremnošću da izađu na javnu scenu i da vode dijalog sa mladim svijetom i sa cijelom javnošću – rekao je mitropolit Joanikije, dodajući da su postali veoma cijenjeni u intelektualnim krugovima.

Mitropolit Joanikije je istakao da je između vladika Amfilohija i Atanasija vladala velika međusobna ljubav, podsjetivši da su od mladost imali zajedničkog duhovnog oca – Justina Ćelijskog.

– Čak ih je otac Justin zavjetovao da uvijek budu zajedno, da se oslanjaju jedan na drugoga – rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Foto: Zdravko Krivokapić/Twitter

Njegovo preosveštenstvo episkop dizeldorfski i njemački Grigorije rekao je da se dolazak episkopa Atanasija u Hercegovinu dogodio najviše zahvaljujući mitropolitu Amfilohiju.

Episkop Grigorije je podsjetio da je vladika Atanasije u Hercegovinu došao kao episkop u najgorem vremenu za Hercegovinu – ratnom vremenu.

– Kad je došao vladika Atanasije u Hercegovinu, to je značilo da je tu prisutan i vladika Amfilohije. Za mene je to bilo nešto vrlo bitno, odnosno mislim da je bilo bitno i za samog vladiku Atanasija, koji je najviše želio da ide u Hercegovinu zato što je odavno počeo da hoda po stratištima, zgarištima i jamama i to tajno, to je bilo dosta riskantno, ali on se ničega nije plašio – rekao je vladika Grigorije.

Episkop Grigorije je dodao da je mitropolit Amfilohije za vladiku Atanasija bio kao njegova majka i prijatelj i da je to njihovo prijateljstvo bilo čudesno.

– Ja sam kao i mnogi od vas, i kao mitropolit Joanikije svjedok tog prijateljstva. To je ono što bismo rekli teološkom terminologijom ontološko prijateljstvo. Nije tu bilo nikakvog prenemaganja i ustezanja – rekao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije je podsjetio da je vladika Atanasije, mitropolitu Amfilohiju govorio najozbiljnije moguće sve ono s čim se ne slaže.

– Amfilohije je trpio, a onda bi i on njemu ponekad rekao, a jedino što smo mi znali da do prekida tog prijateljstva ne može doći. To je bilo čudesno. Da oni ne mogu da ne oproste sve jedan drugom. To kad vidite pred svojim očima, nema jače propovijedi za nekog čovjeka – istakao je, između ostalog, vladika Grigorije.

Foto: SRNA

Jedan od priređivača zbornika Andrej Jeftić istakao je da je ovaj zbornik u izdanju dva srpska bogoslovska fakulteta, u Beogradu i Foči, i Matice srpske, društva članova u Crnoj Gori.

On je istakao da na 824 strane zbornik obuhvata 36 radova na srpskom, ruskom, engleskom, grčkom i francuskom jeziku, iz pera autora koji rade u osam država.

Jeftić je dodao da je znatan dio ovih radova potekao sa skupa koji je u čast dvojice arhijereja održan 2018. godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

– U člancima razvrstanim u sedam tematskih cjelina, razmatran je bogoslovski, filozofski, društveni i kulturni doprinos mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija, ali i značajne teme iz oblasti u kojima je ovaj doprinos bio najznačajniji: biblistike, istorije, filologije, liturgike, patrologije, filosofije… Pored toga, zbornik sadrži i do sada najobuhvatnije bibliografije radova dvojice arhijereja, kao i foto-album sa slikama iz njihovog života – rekao je Jeftić.

Promociji su, osim velikog broja građana, prisustvovali i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, generalni direktor ERS-a Luka Petrović, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.