Predstavnički dom podržao opoziv Trampa, šta slijedi?

31
Foto: REUTERS/Yuri Gripas

Donald Tramp je postao treći predsjednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država čiji je opoziv podržala većina u Predstavničkom domu Kongresa. Demokrate su podržale opoziv, republikanci bili protiv. Proces opoziva se sljedećeg mjeseca seli u Senat, koji će odlučiti sudbinu američkog predsjednika.

Riječ je, kako konstatuje Rojters, o istorijskom koraku koji će dodatno zaoštriti stranačke tenzije širom duboko podijeljene Amerike.

Američki kongresmeni podržali su, u noći između srijede i četvrtka, inicijatvu demokrata za opoziv predsjednika Donalda Trampa zbog zloupotrebe službenog položaja i nepoštovanja Kongresa.

Kongresmeni su prvo glasali o zloupotrebi službenog položaja, što je podržalo 229 demokrata i jedan nezavisni kandidat u tom domu Kongresa. Ni jedan od 197 predstavnika republikanaca nije podržao opoziv.

Druga tačka – opstrukcija Kongresa – usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Demokrate su teretile Trampa da je zloupotrijebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsjednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Pelosi: Ne mogu biti ponosnija

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kratko se obratila javnosti po završetku glasanja i rekla da je „18. decembar dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsjednik“.

Pelosi je zahvalila predsjedavajućem Odbora za pravosuđe Džeroldu Nedleru i predsedavajućem Odbora za pravosuđe Adamu Šifu koji su sprovodili istragu i sastavili prijedlog o opozivu Donalda Trampa, kao i svim demokratama koje su glasale za opoziv.

– Ne mogu biti ponosnija, niti više inspirisana demokratskim članovima Predstavničkog doma. Nikada ih nisam pitala kako će glasati, niti sam im, kao predsjedavajuća, to određivala. Glasali su po sopstvenoj volji – rekla je Pelosi.

Tramp: Proces opoziva politički samoubilački marš za demokrate

Dok se glasalo u Predstavničkom domu, Tramp je govorio na mitingu u Mičigenu, na kojem je rekao da je proces opoziva „politički samoubilački marš“ za Demokratski stranku.

– Sa današnjim neustavnim i partijskim opozivom, demokrate koje ništa ne rade pokazale su duboku mržnju i prezir prema američkom biraču – rekao je Tramp.

Ubrzo poslije okončanja glasanja, oštro je kritikovao potez demokrata.

– Poslije tri godine mračnog lova na vještice i prevara, demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da ponište glasove desetina miliona patriotskih Amerikanaca – naglasio je američki predsjednik, tvrdeći da demokrate pokušavaju da ga opozovu „od prvog dana“.

Opoziv Trampa ne znači i njegovu smjenu s položaja – o tome će se odlučivati na suđenju u Senatu narednog mjeseca. Ni jedan predsjednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji nije smijenjen s položaja uprkos opozivu.

Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da zajedno sa demokratama glasa protiv Trampa.

Ni jedan republikanski senator nije nagovijestio da će to uraditi, pa je izvjesno da će Tramp ostati na položaju predsjednika.