Premijer Gruzije: Jedan evropski komesar mi prijeti da ću proći kao Fico

34
Foto: 1lurer.am

Premijer Gruzije Iraklije Kobahidze izjavio je da mu je jedan od evropskih komesara zaprijetio da će proći kao premijer Slovačke Robert Fico koji se nalazi u bolnici nakon atentata na njega, navodi se u objavi gruzijske Vlade na Fejsbuku.

– Vidjeli ste šta se desilo Ficu? Morate da budete veoma oprezni – poručio je evropski zvaničnik gruzijskom premijeru, navodeći pritom niz mjera koje bi zapadni političari mogli da preduzmu u slučaju da veto koji je predsjednica Saloma Zurabišvili stavila na usvojen Zakon o transparentnosti stranog uticaja bude nadglasan.

Sam Kobihadze ističe da je, čak i u kontekstu višegodišnjih ucjena, prijetnja izrečena tokom telefonskog razgovora sa jednim od evropskih komesara bila neobična.

– Pominjanje atentata na Fica ukazuje da Gruzija ima posla sa izuzetno opasnom silom koja želi da seje nemir u zemlji – primjetio je premijer.

Tbilisi se već navikao na prijetnje iz drugih država zbog usvajanja Zakona o stranim agentima, ali ovoga puta situacija „posebno zabrinjava“, naveo je Kobihadze.

Prošle nedjelje gruzijski parlament je većinom glasova usvojio Zakon o transparentnosti i stranom uticaju, kolokvijalno poznat kao „Zakon o stranim agentima“, koji je posljednjih nedjelja izazvao političku krizu u toj južnokavkaskoj državi.

Zapadne zemlje uputile su prijetnje Tbilisiju, a sekretar za štampu Bijele kuće Karin Žan Pjer upozorila je da će Vašington suštinski preispitati bilateralne odnose ako zakon stupi na snagu.

Šef Kancelarije za koordinaciju sankcija Stejt departmenta Džim O’Brajen je zauzvrat rekao da bi SAD mogle da uvedu ograničenja Gruziji ako se ne promjeni nacrt koji je usvojio parlament. EU je obećala da će zamrznuti zahtjev Republike Gruzije za članstvo u Uniji.

Zakon je naišao na oštre kritike opozicije, nevladinog sektora i prozapadnih medija, ali i mnogih zapadnih zvaničnika, koji su ga pežorativno nazvali „ruski zakon“, aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine.

Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji.