Preminuo Mihail Gorbačov

20
Foto: Evgeny Eremeev/Shutterstock

Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u 92. godini poslije duge bolesti, saopštila je Centralna klinička bolnica, prenele su RIA Novosti.

Mihail Gorbačov je bio politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Rođen je 2. marta 1931. godine u mjestu Privoljnoje blizu Stavropolja u južnoj Rusiji.

Gorbačov je Komunističku partiju Sovjetskog Saveza stupio 1952. u svojoj 21. godini, a 1966. je dobio dopisnu diplomu agronoma-ekonomiste od Poljoprivrednog instituta. Njegova karijera je napredovala brzo i 1970. je imenovan za Prvog sekretara za poljoprivredu, a sljedeće godine je postao član Centralnog komiteta.

Od 1972. je bio na čelu sovjetske delegacije u Belgiji, a dvije godine kasnije, 1974. je postao predstavnik u Vrhovnom sovjetu i predsjednik stalne komisije za pitanja omladine. Pet godina kasnije, Gorbačov je unapređen u Politbiro.

Nakon smrti Konstantina Černjenka, Mihail Gorbačov je izabran za Generalnog sekretara Komunističke partije Sovjetskog Saveza 11. marta 1985. Postao je prvi lider partije koji je rođen nakon Ruske revolucije 1917. godine.

Smatra se liderom koji je kroz proces „perestrojke“ započeo proces reformi koje je trebalo da podignu sovjetsku privredu, koja je već od početka osamdesetih godina počela da stagnira.

Jedna je od najznačajnijih političkih figura druge polovine 20. vijeka. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1990. godine, jer je doprineo okončanju Hladnog rata i dozvolio ponovno ujedinjenje Njemačke.

Nakon potpisivanja sporazuma o prestanku postojanja SSSR-a, 1991. godine, podnio je ostavku na mjesto predsjednika.

Protivnici njegove politike osuđivali su ga za ubrzani raspad Sovjetskog Saveza koji je, kako smatraju, doveo do pada globalnog uticaja Rusije i ubrzao ekonomski kolaps zemlje koji je uslijedio.