Preminuo raščinjeni vladika Artemije

132
Foto: ekspres.net

Nekadašnji episkop raško-prizrenske eparhije Artemije preminuo je danas, prenose mediji.

Prema navodima medija, on je preminuo danas od posljedica virusa korona u bolnici u Valjevu.

Vladiku Artemija je 2010. godine smijenio Sinod SPC zbog finansijsko-mateijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz Crkve.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lalić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je prije njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije Artemije je formiao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živio je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. Na mjesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posljedica koronavirusa. Prethodno je od posljedica infekcije preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.