Princ Aleksandar: Bezobzirni i brutalni napadi na SPC u Crnoj Gori

45
Foto: Aleksandar Karađorđević

Princ Aleksandar Karađorđević šokiran je napadima crnogorske države na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ocijenivši ih bezobzirnim i brutalnim.

On je u saopštenju naveo da događaje koji su obilježili završetak 2019. godine u Crnoj Gori prati sa uznemirenošću i žalošću.

– Brutalni napad države na SPC i Mitropoliju crnogorsko-primorsku, javno opravdavan tobožnjom brigom za ljudska prava i demokratiju, podsjeća na vremena za koja smo (ne)opravdano vjerovali da su davno ostala za nama – istakao je princ Aleksandar.

Princ Aleksandar je ocijenio da vremena možda i jesu prošla, ali metodi i bezobzirnost nisu, nego su, naprotiv, evoluirali.

– Štaviše, ponižavanje vjernika SPC i onih građana Crne Gore koji se smatraju i osjećaju Srbima proglašeno je državnim i nacionalnim interesom i doprinosom demokratiji i načelu ljudskih prava. To nije samo žalosno, to je tragično – poručio je princ Aleksandar.

On je pozvao sve ljude dobre volje da se sa dobrim namjerama i sviješću angažuju kako ovaj eksces, ma koliko potresan, ne bi prerastao u novu vrstu istorijskog mita koji će razdvojiti porodice, prijateljstva, kumstva, sjećanja i budućnost.

– Ako do toga dođe, gubitnici će biti isti, sa obje strane barikade, i to zauvijek – naglasio je princ Aleksandar.

U Crnoj Gori usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se otima imovina SPC, što je izazvalo negodovanje građana, koji već danima protestuju širom Crne Gore, tražeći njegovo povlačenje.