Princ Petar Karađorđević abidicirao u korist brata Filipa

85
Foto: Porodica Karađorđević

Princ Petar Karađorđević saopštio je danas da je potpisao odluku o abdikaciji, kojom se odriče svih prava prerogativa koja mu pripadaju po osnovu prvorodstva i da ih prenosi na sljedećeg po starješinstvu rođenja, njegovom bratu princu Filipu.

Princ Petar Karađorđević: Saopštenje o abdikaciji

Poštovani predstavnici medija,

Obaveštavam Vas da sam ja, kraljević i princ-naslednik Srbije i Jugoslavije Petar Karađorđević, svestan i odgovoran za svoje postupke i u prisustvu svedoka, u sredu, 27. aprila 2022. godine, u palati Kasa de Pilatos (palata Svetog Andreja) u Sevilji potpisao svoju odluku o abdikaciji kojom se odričem svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi starešine Kraljevskog doma Srbije i Jugoslavije.

Činom abdikacije odričem se se za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze.

Sva prava po osnovu prvorodstva prenosim na sledećeg po starešinstvu rođenja, moga brata kraljevića Filipa, što je automatski proces samom ovom abdikacijom i našim suverenim voljama.

Foto: Porodica Karađorđević

Ne odričem se prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana Kraljevskog Doma, titule Kraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice.

Ova moja odluka stupila je na snagu danom potpisivanja, 27. aprila 2022. godine, i tom činu svedočili su: moja majka princeza Marija da Glorija od Orleana i Bregance i vojvotkinja od Segrorbe, moj očuh Ignacio, vojvoda od Segorbe, sa blagoslovom patrijarha srpskog gospodina Porfirija: jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, moj brat princ-naslednik Filip, moja snaha princeza Danica, moja sestra Soul, grofica od Ampurijasa, gospodin Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, kancelar ordena i herald Doma Karađorđevog i gospodin Nikola Stanković, šef kabineta princa-naslednika.

O svojoj nepokolebljivoj odluci zvanično sam obavestio i mog oca i starešinu Kraljevskog doma njegovo kraljevsko veličanstvo krunskog princa Aleksandra i njegovu svetost patrijarha srpskog gospodina Porfirija.

U interesu dinastije je da princ-naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među našim naorodom, a moj brat, kraljević Filip, je svoj i život svoje porodice vezao za našu otadžbinu u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik mog brata karljevića Filipa, kraljević Stefan.

Foto: Porodica Karađorđević

Svoj život, kao i do sada nastavljam u Sevilji.

Roditeljima iskazujem zahvalnost na ljubavi, brizi i trudu. Braći izražavam ljubav i odanost, a novom princu-nasledniku Srbije i Jugoslavije lojalnost i podršku.

Dato u Sevilji,

28. aprila 2022.

princ Petar Karađorđević