Princ Vilijam: Ne mogu više da podržavam Harija

126
Foto: FA

Vojvoda od Kembridža izjavio je da je tužan zbog odluke princa Harija da se odvoji od kraljevske porodice i što kraljevska porodica „više nije tim“, navodi Sandej tajms.

– Cijeli život sam podržavao brata i štitio sam ga, ali više ne mogu. Mi smo sada dva odvojena svijeta. Tužan sam zbog toga. I sve što možemo da uradimo, sve što ja mogu da uradim, to je da ih podržimo i da se nadamo će doći dan kada ćemo ponovo misliti isto. Želim da svi budemo u jednom timu – rekao je Vilijam jednom prijatelju, prenosi Blic.

Britanska kraljevska porodica sastaće se sutra da bi razmotrila dalju budućnost vojvode i vojvotkinje od Saseksa, nakon što je par objavio da će se povući sa dužnosti „viših“ članova kraljevske porodice i postati finansijski nezavisan, piše britanski list.

Sastanku na imanju Sandringem će prisustvovati kraljica Elizabeta Druga, princ Čarls, princ Vilijam i princ Hari.

Očekuje se da se i Megan, vojvotkinja od Saseksa, uključi preko video linka iz Kanade, gdje se trenutno nalazi.

Foto: Toby Melville/PA

Ovo će biti prvi put da se viši članovi kraljevske porodice sastanu nakon što su Hari i Megan javno objavili svoju želju – uprkos protivljenju kraljice – da se povuku sa svojih kraljevskih dužnosti i da vrijeme provedu između Britanije i Sjeverne Amerike.

Sandej tajms prenosi taksativno i „dnevni red“ sastanka i pitanja koja će biti otvorena: koje će zvanične dužnosti obavljati Hari i Megan u Britaniji i inostranstvu u ime kraljevske porodice i Vlade, kakve titule će imati, koliko će novca dobiti od kraljice i princa od Velsa nakon što proglase „finansijsku nezavisnost“, kao i kakve komercijalne poslove par može da radi.

Pred sastanak na najvišem nivou u kraljevskoj porodici, poznavaoci prilika navode da odluke o ulogama Harija i Megan, nakon što odlučili da se odreknu dužnosti, moraju „pažljivo i promišljeno“ da budu donesene, a da će naredni koraci biti doneseni nakon sastanka u ponedjeljak. Britanski list piše i da je želja kraljice Elizabete Druge da se cijela situacija razriješi „na miru, u narednih nekoliko dana, a ne nedjelja“.

Očekuje se da kompletan plan bude dogovoren i objavljen naredne nedjelje.