Prodanović: BiH potreban dijalog

39
Foto: Klix.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije u parlamentu BiH Lazar Prodanović smatra da je evropski Savjet za spoljne poslove, iako je bilo očekivanja i prizivanja sankcija zbog aktuelne situacije u BiH, donio racionalnu odluku, tražeći dijalog svih strana u zemlji da bi se sprovele u djelo reforme neophodne za iduće izbore.

– U ovoj zemlji potreban je dijalog svih strana da bismo smirili tenzije i sproveli reforme koje su nam potrebne na unutrašnjem planu, ali i za napredovanje ka članstvu u EU – istakao je Prodanović, reagujući na izjavu visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žosepa Borelja, nakon sjednice Savjeta da su spremni iskoristiti sve raspoložive instrumente da bi BiH izašla iz krize, ali da su sankcije „posljednja moguća mjera“, te da EU traži dijalog da bi sproveli u djelo reforme neophodne za iduće izbore.

Prodanović je za Glas Srpske rekao da odluka pokazuje izbalansiran pristup.

– Lideri su upućeni na dijalog i stabilizaciju prilika radi očuvanja teritorijalnog integriteta kao i suvereniteta BiH, a istovremeno stvaranja takve klime na evropskom putu iz koje bi se vidjelo da je u pitanju istinsko opredjeljenje političara, a ne samo verbalne izjave koje godinama ponavljaju – kaže Prodanović.

Prodanović je naveo da bi bilo dobro usmjeravanje ka reformskim procesima, koji su poznati od 2019. godine, kao i na izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne reforme u smislu izbora članova Predsjedništva BiH i delegata, te poboljšanje izbornog procesa sa tehničkog napretka.

On je napomenuo da je akcenat na dogovoru partnera iz Federacije BiH, što je, u određenom smislu, olakšavajuća okolnost za Republiku Srpsku.

– Važno je da predstavnici međunarodne zajednice objektivno sagledaju sve. Ne može se tolerisati odgađanje ovog procesa i potreba za ucjenjivanjem kroz bespotrebnu priču da je prihvatljivo samo građansko opredjeljenje – rekao je on.

Prodanović je naglasio da je u interesu BiH sprovođenje domaćih odluka i Suda u Strazburu, te da politički subjekti iz Sarajeva koji očekuju više od toga, to ne mogu dobiti.

– Oni će biti gubitnici, a zemlja neće ništa dobiti, niti ćemo moći poslati bilo kakvu pozitivnu poruku do raspisivanja izbora – dodao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, nakon sjednice Savjeta jasno je da se ne može primjenjivati prema jednima štap, a drugima stalno nuditi šargarepu.

– Ovdje nema jednostranih krivaca i svi nakon sjednice trebalo bi da se ozbiljno zapitaju kako pristupiti rješavanju problema koji su prioritetni i za građane BiH duži niz godina – rekao je Prodanović.

Na pitanje da li je i koliko lobiranje hrvatskih diplomata u EU uticalo na ovakav zaključak sjednice Savjeta za spoljne poslove, Prodanović je rekao da je politika koju trenutno vodi Hrvatska konstruktivna, a mnogo je bolje pozicionirana od BiH.

– Ipak, ne dovodi u pitanje evropski put BiH niti njen integritet, ali traži, što je i logično, ravnopravnost konstitutivnih naroda u skladu sa Ustavom BiH i FBiH – dodao je on.

Prodanović je ocijenio da u BiH predstoji definitivno nepovoljan period, jer se ide u susret opštim izborima.

– U svakom slučaju, bez obzira na političke bitke koje su prisutne na svim stranama, moramo da se fokusiramo na reforme i preuzete zadatke – kaže Prodanović.