Prodanović: Poruke Komšića, Džaferovića i Izetbegovića – nepotrebno dizanje tenzija

3
Foto: SRNA

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović izjavio je Srni da u izjavi ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o „srpskom svijetu“ nije vidio poziv na prekrajanje granica niti ona na to liči, te da su reagovanja Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Željka Komšića nepotrebno dizanje bure i to na Bajram, veliki praznik muslimana.

Prodanović smatra da ne treba problematizovati izjave koje govore o jedinstvenom kulturnom, jezičkom i civilizacijskom prostoru, te da bi poruke na Bajram, veliki praznik muslimana trebale biti primjerenije.

– Mislim da je takva priča stvaranje dodatnih tenzija u BiH, ali niko Srbima iz Republike Srpske ne može zabraniti da imaju veze sa Srbijom kako je to propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom – istakao je Prodanović.

Prodanović je podsjetio da je vijekovima to jedinstven i kulturni i jezički i civilizacijski prostor.

– Potpuno je prirodno da Srbi u BiH i susjednim državama tako taj prostor doživljavaju. Nisam vidio u izjavama o „srpskom svetu“ poziv na prekrajanje granica niti one na to liče. Onda mi u susjedstvu ne trebamo proizvoditi neprijatelje. Valjda bi bilo dobro da imamo dobre odnose i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i svi drugi – istakao je Prodanović.

On je zapitao kako će se govoriti o integracijama u EU gdje će, kako ističe, svi biti u jednoj asocijaciji.

– Kako govoriti o integracijama u EU ako sada imamo strahove prema nekim oblicima saradnje – pita Prodanović.

On je istakao da bi poruke za Bajram trebale biti primjerenije s obzirom da se radi o prazniku koji podrazumijeva mir, razumijevanje i dobročinstvo ljudi.

– Trebale bi biti primjerenije, ako nije riječ o porukama za dio unutrašnje upotrebe što je uglavnom najčešće u BiH – rekao je Prodanović.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da izjave o „srpskom svijetu“ podsjećaju na 90-te godine.