Prodanović: Potez Turkovićeve iskorišten za nacionalnističku homogenizaciju

20
Foto: Klix.ba

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović smatra da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković iskoristila preporuku građanima BiH da ne putuju u Srbiji za nacionalističku homogenizaciju jednog naroda protiv drugog, te da je nedopustivo da takva uputstva daje bilo koji ministar.

Prodanović je podsjetio da je spoljna politika izvorna nadležnost Predsjedništva BiH, a da je preporpuka Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara kontraproduktivna i usmjerena protiv regionalne saradnje i slobode kretanja.

– Nedopustivo je da takva uputstva daje bilo koji ministar u Savjetu ministara, pa i ministar Bisera Turković bez prethodne saglasnosti Predsjedništva BiH – istakao je Prodanović.

On je rekao da je očigledno da se ovakvi potezi Turkovićeve koriste u političke svrhe i za nacionalističku homogenizaciju jednog naroda protiv drugog.

– Smatram da susjedna država Srbija radi u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim propisima. U tom smislu, kada je riječ o putovanju građana BiH u Srbiju, ne treba da brine bilo ko ko nije kršio zakone i Ženevsku konvenciju. Uvjeren sam da Srbija neće ni provjeravati takve osobe niti ih privoditi sudu pravde – naveo je Prodanović.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara preporučilo je državljanima BiH koji su, kako je navedeno, „na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine“, da do daljeg ne putuju u Srbiju.