Prodanović: Sve odluke u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske

13
Foto: Anadolija

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je da će se srpski delegati na sutrašnjoj sjednici ovog doma ponašati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

Prodanović je naveo da bi Dom naroda trebao da usvoji Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji je prihvaćen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Nakon toga bi Dom naroda i Predstavnički dom imenovali komisiju od tri člana kako bi se usvojio identičan tekst koji bi se mogao objaviti u Službenom glasniku BiH – rekao je Prodanović novinarima u Neumu, gdje prisustvuje „Energetskom samitu 2022“.

On smatra da bi, zbog enormnog povećanja cijene nafte i naftnih derivata, zakon trebao biti što prije usvojen, kako bi stupio na snagu.

Prodanović je pojasnio da je Narodna skupština Republike Srpske prihvatila prijedlog zakona kojim se akcize svaki mjesec utvrđuju, dok je Predstavnički dom usvojio prijedlog prema kojem bi akcize bile ukinute na šest mjeseci uz mogućnost produženja na tri mjeseca.

– Mislim da to ne dolazi u obzir. Zakonodavno tijelo treba da donosi eventualne izmjene i dopune ovom prijedlogu. Moguće je doći do rješenja da naredna tri mjeseca primjene nadležno tijelo, u ovom slučaju Uprava za indirektno oporezivanje BiH, obavještava o eventualnoj stabilizaciji cijena nafte i naftnih derivata – rekao je Prodanović.

On je izrazio uvjerenje da će na sutrašnjoj sjednici biti končano izjašnjavanje u drugom krugu.

– Moguće da se usvoji skraćeni postupak, da se napravi pauza nakon izglasanog skraćenog postupka, nakon čega nadležna komisija razmatra moguće izmjene i dopune predloženog zakona. Nakon toga se Dom izjašnjava – rekao je Prodanović.